2017. október 22., vasárnap

Kelt, ostoros rétes

Alapvetően nem tudom, hogy miért rétes, de nagyon finom. 
Nos, ha van a családban édesszájú - mint én - akkor nagyon sokszor kell megsütni ezt a finomságot. Ráadásul viszonylag gyorsan el is készül.
Az eredeti recept: 60 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 3 ek. olaj, 6 dkg cukor, 4 dl tej, 5 dkg morzsolt élesztő, 1 mokkáskanál só

Én általában átalakítom, mert igyekszem kevés fehér lisztet használni (fele-fele arányban szoktam) és a tejet is kihagyom, helyette növényi tejet használok, a cukrot is lehet szőlőcukorral vagy barnacukorral helyettesíteni, bár amit most én csináltam, ebben sima cukor volt.

Ezeket egy tálba összerakom. Az a nagyon jó, hogy az élesztőt nem kell külön felfuttatni, hanem csak belemorzsolni és összegyúrni úgy, hogy leváljon az edény faláról. Aztán kb. 50 percig keleszteni a duplájára.
Én kézzel dagasztok mindent. Lehet, hogy géppel gyorsabb, de én ezt így szeretem.

Aztán gyúrótáblán összegyúrtam és 6 egyforma részre osztottam. (Énnekem nagyon rossz a szemmértékem, ezért én szinte mindig mindent mérek.) Aztán kinyújtottam téglalap alakúra, megkentem a kakaós krémmel, feltekertem, és befontam. Aztán hármas copffonással összefontam, és egy kb. 30 x 20-as kivajazott tepsibe tettem.

A töltelékhez: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 3 ek. cukrozatlan karobpor

Kakaót sem használok, helyette karobot teszek bele, szerintem sokkal finomabb, mint a kakaó.
Aztán megkenem tojással a tetejét, és kb. 35 perc alatt elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése