2013. február 9., szombat

Kiborító alvás

Akik régóta olvassátok az én kis blogomat, emlékezhettek rá, hogy Zsófival mennyit küzdöttünk az alvással. Így volt ez 2 éves korától kezdve, és így van a mai napig is.

Az én kislányom egész nap egy édes, okos, szófogadó, rendes gyermek. Tényleg. Megcsinálja, amit kérek, odahozza, elmegy, de valahogy ő ilyen természetet kapott, hogy alapvetően szófogadó. Nem mondom, hogy mindig minden rendben van nála vagy vele. Vannak enyhe vitáink. Néha-néha kiborul (vagy sűrűbben) Nimródtól, de nem lehetek elégedetlen, mert tényleg aranyos. 
Persze, az anyósom szerint - én mindent rosszul csinálok az első perctől fogva - nekem rossz gyerekeim vannak, de én nem így gondolom.
Egy szülő általában elfogult a gyermekeivel, és én láttam már néhány gyereket (12 éven át), hogy tudjak véleményt mondani és különbséget tenni. Igen, Nimród elevenebb és nehezebb eset, rá jobban és máshogy kell figyelni, több energiát igényel, de Zsófi alaptartozéka az, hogy ILYEN.

Már most tanulási mániában szenved, és most iskolába szeretne menni. Minden feladatot, amit adok neki itthon megcsinálja, és még kér is ráadást. Elvégzi a feladatait, a maga 5 éves módján. 
Mégis, amikor eljön az este az kiborulás. Mindkettőnk számára.

2 éves kora óta nem alszik délután, egyszerűen rosszul van attól, hogy feküdni kell. Persze, amikor itthon van, akkor is van csendes pihenő. Mert Nimródnak viszont - ellentétben nővérével - van alvásigénye. Szóval, a csendes pihenő az KÖTELEZŐ. Nem kell aludni, csak pihenni. Már ettől is szenved, mert szegény unatkozik, hogy nem történik semmi, de mit van mit tenni, a SZABÁLY AZ SZABÁLY!


De amikor eljön az este, amikor ténylegesen el kell aludni, mert már tényleg sötét van, nos akkor jön csak a műsor. De tényleg! Minden este. Minden este megbeszéljük, hogy miért van szükség az alvásra, miért jó a szervezetünknek, meg hogy a jó Isten is azért teremtette a Holdat és a Napot, hogy különbséget tudjunk tenni. Megbeszéljük, hogy szükség van az alvásra, mert ha nem alszunk, kimerültek leszünk, nem tudunk majd gondolkodni, feladatokat megoldani, az iskolában elvégezni a feladatokat.

És akár hiszitek, akár nem, egy óra múlva is még hatalmas szemekkel néz rám, közben pedig olyan fáradt, mert akkorákat ásít, hogy bekapja a szobát.

Pedig higgyétek el, elolvastam az okos könyveket, amiket ebben a témában írtak, ki is próbáltam a különböző módszereket, megkérdeztem más anyukákat az ő módszereikről, és próbáltam, próbáltuk. Kérdeztem pszichológust is, aki mondott egy módszert. Azt is kipróbáltuk, de nem működött... 
Ha elmegyünk balettre és úszásra, utána este nincs gond. De minden napra nem tudom biztosítani a plusz órákat. EZÉRT VÁROM MÁR NAGYON A TAVASZT!

Na szóval, ekkor borulok én ki általában. Alapból sem vagyok egy nyugodt természetű ember. Inkább amolyan temperamentumos a vérmérsékletem. Valószínűleg ez már egy évek óta kialakult dolog, amin dolgozni kellene. Pl. sok-sok imádsággal, vagy hogy nem én altatom a gyerekeket, hanem egy nálam sokkal türelmesebb ember, mert szó szerint felőrli az idegeimet. Nagy Őm lenne erre alkalmas, de a legtöbbször délutánra jár dolgozni, és ilyenkor rám marad ez a feladat. Amikor itthon van, akkor persze ő intézi ezeket, de egyébként én. És szerintem már az évek során kialakult ez közöttünk: alvás = kiborulás. 
Zsófi azért borul ki, mert aludni kell. Szokta mondani: "Már tegnap is aludtunk. Ma minek?"
Én meg azért borulok ki, mert látom, hogy fáradt, és semmit nem tesz meg azért, hogy csak a látszata is legyen az alvásnak.
Mintha csak ezt játszana a kislányom. Nehogy be kelljen csukni a szemét, mert akkor még véletlenül elalszik. És lemarad valamiről.


Aztán azzal a szörnyű helyzettel szembesültem - amit eddig is tudtam, csak valahogy nem mondtam ki egy darabig soha -, hogy a gyerek TŐLEM örökölte. Ugyanis én éppen ilyen vagyok.
Nem szeretek aludni (kivéve most, hogy pocaklakóm van), és sajnálom rá az időt.
Alapvetően idegesít, hogy az alvásra időt kell fordítani. Tényleg nem szeretem.
És akkor ez is idegesít. Mert nem mondhatom azt, egy öt éves gyermeknek: "Persze, ne aludjál, mert anya sem szeret aludni. Neked sem kell!"

Úgyhogy most küzdök és harcolok. Magammal, az alvási problémámmal, és próbálok, igyekszem türelmesebb lenni az én drága kislányomhoz! Remélem, sikerül!
És megtanulunk együtt aludni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése