2015. április 27., hétfő

Jézus helyetted szenvedett!

Tegnap a szombati istentiszteleten ezt a történetet mondta el a lelkészünk a gyerekeknek. 
Engem is megfogott, így gondoltam, megosztom Veletek!

„Betegségeinket ő viselte, és fájdalmainkat hordozta… megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyultunk meg.” (Ésa 53,4-5)

Egy király a fia nevelését egy bölcs tanítóra bízta, aki szabadon nevelhette. De egy dolgot nem tehetett meg – bármit követett is el a trónörökös –, soha nem verhette meg. Ennek tudatában a gyermek királyfi sokszor rosszalkodott, mert tudta, hogy nem kaphat ki. Tanítója gondolkodott, hogyan fegyelmezhetné meg és vezethetné jó útra. Azt találta ki, hogy amikor a királyfi ismét vétkezik, a legkedvesebb pajtását bünteti meg helyette az ő bűnéért, és ezt neki végig kell néznie. Amikor egy alkalommal tanítványa kegyetlenül bánt másokkal, kis barátját ugyanolyan kegyetlenséggel megvesszőzték a herceg szeme láttára. A királyfit megrendítette, hogy mást büntetnek meg ártatlanul az ő vétkéért. Méltatlannak és igazságtalannak tartotta. Rövid idő után a kedves pajtása iránti szeretete és részvéte változásra késztette. Elhagyta gonoszságait, csakhogy barátját megkímélje a büntetéstől.
Gondolkodtál-e már azon, hogy a Te vétkeid büntetését is sokszor más viseli el? Akkor is, amikor helyetted csinál valaki rendet a szobádban. Ha valamit eldobálsz, azt valakinek össze kell szednie, amit bepiszkítasz, azt valaki másnak kell kitisztítania. Ha csúnyán beszélsz, azzal másokat sértesz meg, sőt a rossz példád – bármiről legyen is szó – messze kihat a környezetedre, embertársaidra, s ki tudná számba venni, hogy hányan szenvednek Miattad. Bűneiddel azonban a legnagyobb szenvedést mégis Jézusnak okozod. Mert Őt sebzi meg minden helytelen gondolatod, bántó szavad és cselekedeted. A Te„bűnödért lett rajta a vereség”. „Betegségeinket ő viselte, és fájdalmainkat hordozta… És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van… az Úr mindnyájunk vétkét ő reá vetette.” (Ésa 53,4-8)
A Biblia szerint a „bűn zsoldja a halál”, azaz mindenki, aki bűnt követ el – mindegy, hogy kicsit vagy nagyot – Isten világrendje szerint a halál hatalmába kerül. Nincs kivétel. Jézus nemcsak elhordozta bűneid büntetését és azok összes következményét, hanem a legnagyobb áldozatot is vállalta Érted, a halált, hogy elnyerhesd az örök életet. Meghalt Helyetted, pedig Ő semmilyen bűnt nem követett el. Amikor még nem is éltél, Ő már előre lefizette bűneid büntetését, szeretetből. Egyszerűen azért, mert nagyon fontos vagy neki.
Téged is csak az tud megváltoztatni, ha szemléled az igazságtalanul és miattad szenvedő Jézust, ahogy a fiú is szemlélte barátja érte való szenvedését. Nézz a keresztre, bánd meg bűneidet és hidd el, hogy megbocsát! Nagyon szeret téged! Tudta, hogy bűnöket fogsz elkövetni, és bízott a Te megváltozásodban, ezért vállalta helyetted a halált, ami Neked életet hoz. Menj Hozzá bátran! Imádkozz így: Jézusom köszönöm, hogy meghaltál helyettem. Bocsásd meg vétkeimet és add, hogy jó lehessek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése