2024. július 22., hétfő

Mangó nap – július 22.

  Mangó nap – július 22.

 

Csúcsidő van a nyárban, alig várjuk, hogy megkezdődjön a július 22-i Mango Day ünnepsége. A sárga gyümölcs édes és lédús ízeiről világhírű. A mangó elsősorban nyári gyümölcs, minden formában és méretben kapható, és minden fajtánál más és más módon lehet élvezni az ízét. Indiában, Pakisztánban és Bangladesben sokan egészben fogyasztják a gyümölcsöt anélkül, hogy feldarabolnák. A mangót alaposan kinyomkodják, a belsejét puha pépes péppé alakítják, majd lyukat készítenek a bőrön, hogy kiszívják a pépet. Dél-Ázsia a világ mangókészletének felét is előállítja. Kína a második legnagyobb mangótermelő.  

Több forrás szerint a mangót először több mint 4000 évvel ezelőtt termesztették Indiában. A mangó egy csonthéjas gyümölcs, amely a Mangifera indica nevű trópusi fán nő. A fa akár 150 láb magasra is megnőhet, és rendkívül hosszú élettartamú lehet. Fiatal korában a mangófának narancsvörös levelei vannak, amelyek idővel sötétpirossá válnak zamatos zöldbe. A fa virágaiból kinőtt mangók négy-öt hónapig tarthatnak, mire teljesen beérnek, és ezt megelőzően zöldek és kemények. Több mint 500 fajta létezik a világon, és ezek közül sokat politikai, vallási és társadalmi események befolyásoltak és fejlesztettek ki.  

Mint fentebb említettük, a mangót először Indiában termesztették, és ennek az országnak különleges jelentősége van. A Buddhát egy hatalmas mangófa ​​közelében ülve ábrázolták, és a mogul császár, Babur úgy döntött, hogy meghódítja Indiát, miután megkóstolt egy különösen finom mangót. A Mogul birodalom volt az, amelyik létrehozta és termesztette számos híres mangófajtát, mint a „chaunsa”, az „Anwar Ratol” és a „Kesar” mangó. A birodalom annyira szerette a mangót, hogy az egyik császár, Sah Jahan Zafar megbüntette a fiát, miután megtudta, hogy az összes mangót lefoglalta és megette a palotában. Az idő múlásával a mangó Indiából a világ más országaiba utazott. Mivel nagy magja van, a mangót az embernek kellett szállítania, ellentétben más gyümölcsökkel, például a cseresznyével, amelyet a madarak és az állatok könnyen szállítottak. A mangógyümölcsöt kereskedők és gyarmatosítók hozták Portugáliába és Nagy-Britanniába. Dél-Ázsiában a mangót annyira megbecsülik, hogy Pakisztán és India nemzeti gyümölcsének, valamint Banglades nemzeti fájának tekintik. A mangókosár a barátság gesztusának is számít a régióban.

#mindennapünnep

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése