2020. augusztus 14., péntek

Filmajánló - A nemzet aranya

Nem igazán vagyok Nicolas Cage rajongó, bár meg kell mondjam, egy-két filmjében igazán megcsillogtatta tehetségét. De szerintem a legtöbb filmje rossz választás, és ezért sajnálom. 
Nekem fontos, hogy amikor megnézek egy filmet, tudjam, hogy mit kell tudni a szereplőkről. Szeretek utánaolvasni, kutakodni kicsit. Egyszerűen érdekel. De külön tudom választani az embert és a szerepeket. 


Amikor láttam a Nemzet aranyát, nagyon régen már, tudtam, hogy ez az egyik kedvenc filmem lesz tőle. Szerintem nagyon jól megcsinálták. 
Nekem végig izgalmas, kalandos volt, nem éreztem lassúnak, mindig történt benne valami, és érdekfeszítő volt. Mindezt úgy, hogy annyira az amerikai történelem engem nem érdekel. De tudom, hogy az amerikaiaknak igen fontos. :)
Ám itt nekem nem is ez számított, hanem a jól kitalált és kivitelezett történet. Igazán izgalmas.
Azért jutott eszembe ez a film, mert nem olyan régen valamelyik tévéadó bedobta, hogy majd levetíti. És eszembe jutott.


ITT NÉZETED MEG!, ha még nem láttad. :)

Azt kell mondjam, hogy a még színészgárda is nagyon jól össze lett válogatva. Nicolas Cage ebben jó volt, Jon Voight játszotta az apját, akit alapvetően nem szeretek, de a Ray Donovanben nyújtott alakítása után azt kell mondjam, hogy igen jó színész. Sean Bean pedig igazán a legrossz rossz fiú. Őt nagyon kedvelem, szerintem ő egy igazán jó színész. Kár, hogy a legtöbbször rossz fiút játszik.

És persze vicces is volt. Annyira szeretem ezt a filmet, és Férjjel együtt jókat nevetünk rajta. Sőt, idézni is szoktunk belőle.




Benjamin Franklin Gates (Cage) archeológus - családja hét korábbi generációjához hasonlóan - egy különös kincs megtalálására szenteli életét. A Gates család titkos legendája úgy tartja, hogy George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin Amerika Függetlenségi háborúja idején egy jelentős arany-tartalékot rejtett el "szűkösebb napokra", és az arany rejtekhelyéhez az Alkotmány, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányaiban található titkos utalások vezetnek el. Gates-nek nincs semmilyen kézzelfogható bizonyítéka arra, hogy a legendának bármilyen valóságalapja lenne, mégis teljes erőbedobással fog hozzá a titkos kód feltöréséhez és a kincs megtalálásához. Hamarosan azonban mások is értesülnek a kincsről, és megindul a hajtóvadászat.

A film rejtélyei és kalandjai mögött történelmi tények és legendák húzódnak meg. Rengeteg szóbeszéd kering a templomos lovagok kincséről, valóban léteztek titkos kódok, melyeket az Alapító Atyák, az amerikai alkotmány létrehozói használtak, és a szabadkőműveseknek is voltak misztikus szimbólumai. Természetesen azt a filmesek sem tudják, hogy az Alapító Atyáknak volt-e tudomásuk a templomosok kincséről, de azt igen, hogy voltak híres kutatások egész Észak-Amerikában, és ezekben olyanok is részt vettek, mint a fiatal Franklin Delano Roosevelt. Sőt, nemcsak voltak, hanem vannak is, hiszen ezek a kincskereső akciók a mai napig nem értek véget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése