2020. augusztus 8., szombat

Joghurtos sütemény bogyós gyümölccsel

Nagy rajongója vagyok az áfonyának.
És amikor egy Pennys szórólapon megtaláltam ezt a receptet, gondoltam, hogy kipróbálom. Amúgy is péntek volt, és a gyülekezetbe mindig szívesen viszek sütit, mert mindenki örül neki. És hamar elfogy.
Én az eredeti receptet írom le, de én dupla adagot készítettem belőle.

Hozzávalók:
210 g finomliszt
2 tk sütőpor
1/4 tk só
200 g cukor
1 citrom reszelt héja
180 ml görög joghurt
3 tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje (helyette én vaníliás cukrot tettem bele, pont jó az is!)
50 ml napraforgó olaj (nem tettem bele, helyette olíva olajat használtam)
50 ml olívaolaj
Valamilyen bogyós gyümölcs. Jó friss is, de én fagyasztott áfonyát használtam. Mondjuk előtte való nap már kivettem, a fagyóból, és engedtem, hogy rendesen lecsepegjen.

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. (Mivel én nagy adagot csináltam egy átlagos, nagy tepsit használtam hozzá.)
Keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót egy tálban.
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéből verjünk kemény habot.
A tojássárgáját keverjük simára a cukorral, a vaníliacukorral, citromhéjjal, és a joghurttal, majd keverjük hozzá az olajat.
A joghurtos keverékhez adjuk hozzá a sütőporos lisztet, és keverjük csomómentesre.
Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot.
Öntsük a tésztát a sütőformába, simítsuk le a tetejét és "dobáljuk" rá tetszés szerint a bogyós gyümölcsöt.
180 fokon 20-45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta.

Aztán megesszük. :)
Azért ilyen szép sárga, mert saját tojást használtam. Nincs is jobb annál! :)

A gyülekezetben és a vendégségbe, ahová vittem, gyorsan elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése