2020. augusztus 27., csütörtök

Mazsolás kalács

Az alapkalács tésztája nálam legtöbbször ugyanaz. Ez annyira jól bevált, és olyan finom a tésztája, hogy nem kell túlságosan sokat vesződni vele, és sokféle töltelékkel felhasználható. 

A kalács tésztája:
45 dkg liszt, 1 mokkáskanál só, 2,5 dl élesztő (helyett dkg), 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2 tojásfehérjéből hab

1. Csak annyi a dolgunk, hogy  a lisztet egy tálba öntjük. Én általában fehér lisztet használok, de úgy szoktam, hogy 1/4-e azért teljes őrlésű. Vagy úgy szoktam, hogy az egész fehérből készül, és amikor nyújtom, akkor meg teljes őrlésűt dolgozok bele.
2. A tejet az élesztővel felfuttatom.
3. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és az UTOLJÁRA teszem bele.
4. Összegyúrom, és egy kicsit, kb. fél órát kelesztem.

Ezután a beáztatott mazsolát belekeverem a tésztába. Néha még diót is teszek bele, mert a mazsola és a dió jó kombináció együtt. Ebbe most nincs. 

Aztán azt teszek bele, azzal töltöm meg, amivel szeretném. Lehet simán is hagyni, de én szeretem, ha van benne valami töltelék. A mazsola nálam örök favorit és nagy kedvenc. Kár, hogy csak én szeretem igazán a családban, de talán nem tűnik önzőségnek, néha az embernek a maga kedvéért is kell főzni vagy sütni (leginkább), lévén én vagyok a család legédesszájúbb tagja. :)

2 megjegyzés:

  1. Finom kalács a mazsola nálam is kedvenc. Az élesztő ugye véletlenül van dl-ben megadva?

    VálaszTörlés