2013. április 28., vasárnap

Gyermeki hitről

(Már megírtam csütörtökön, csak azóta nem volt időm közzétenni, de aktualitását nem vesztette el :) )

Tegnap egy nagyon érdekes jelenetnek voltam tanúja, és elgondolkodtam a bibliai igén, hogy "Ne légy személyválogató".


Az oviban, a mi csoportunkba jár egy kisfiú, akiről van egy általános nézet, ti. hogy rossz gyerek. Ez van valahogy tudatosítva mindenkiben. Amiben egyébként tényleg van valami. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy keveset foglalkozhatnak vele otthon, vagy túlságosan megengednek neki dolgokat, nem tudom. Nem ismerem a családot. Apuka rendszeresen jár szülői értekezletre pl. és a nagymama is türelmes vele. A gyermek mégis kicsit nehezebben kezelhető az átlagnál.

A gyerekek is tudják és mondják, hogy "Zolika nagyon rossz".

Ami nagyon érdekes, hogy az én kicsi lányomtól, amikor megkérdezem, hogy kivel játszottál, sokszor említi Zolikát. Persze mi nem erősítettük benne azt, hogy kerülni kell a rossz gyerekeket, vagy azokat, akikkel gond van. Éppen ellenkezőleg. Azt mondtuk Zsófinak, hogy mindenkit ugyanúgy szeret a jó Isten. Ő legyen az, aki figyel rájuk. Annyit kértünk tőle, hogy ne hozza haza a rossz tulajdonságokat. És itt felsoroltunk néhány dolgot. Ez eddig úgy néz ki, hogy rendben van. Persze azért az is benne van, hogy 5 évesen már van elképzelése a világról, és néha előfordulnak "csaták" otthon, de ezt nem fognám Zolikára, vagy bárki másra az oviban.

Szóval, mentem tegnap délben érte. És azt vettem észre, hogy amikor kijöttünk az oviból, és mentünk az autó felé, Zolika a kapu mellett szaladt, és kiabálta: "Szia Zsófi! Szia Zsófi!"

És akkor elgondolkodtam azon, hogy nem a gyerekeket kell megbélyegezni, mert olyanok, amilyenek. Hogy milyenek az életkörülményeik, családi helyzetünk, arról nem tehetnek. Arról a felnőttek döntenek. De lehetőséget kell adnunk nekik arra, hogy szeressék őket, és ne csak azt hallgassák állandóan, hogy ők milyen rosszak. Mert úgy is fog viszonyulni másokhoz.
Zsófi nem beszél neki Jézusról, a megváltásról, a kegyelemről - mert ő még gyerek. Ezt csak mi felnőttek szoktuk tenni, hogyha jól meg akarunk evangelizálni valakit, hogy lássa meg, VÁLTOZNIA KELL! A gyerekek csak játszanak egymással. És hatással vannak egymásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése