2024. február 14., szerda

Minden nap ünnep!

 

Igen, ma van a szerelem ünnepe, de február 14-én a Könyvtár szerelmeseinek napja is van, amelyet a könyvek szerelmeseinek szentelnek szerte a világon. Inkább ezt választottam. 🙂
Ez a nap a könyvtárakat és a bennük tárolt csodálatos, életet megváltoztató könyveket tiszteli. Mielőtt megkérdeznéd, miért kell ünnepelni a könyvtárakat, emészd meg ezt a tényt – volt idő, amikor könyvtárak nem léteztek! A „könyvtár” szó tulajdonképpen egy latin szó, ami szó szerint azt jelenti, hogy „olyan hely, ahol könyveket tárolnak.” Ezért a könyvtárak egyszerűen az állam által kijelölt helyek voltak a könyvek és fontos kéziratok leghosszabb ideig történő „raktározására”.
A Könyvtár szerelmeseinek Napját eredetileg 2006-ban Ausztráliában indította el az Új-Dél-Walesi Állami Könyvtár. A nap nemzeti ünneppé vált 2007-ben, amikor az Australian Library and Information Association (ALIA) csatlakozott a kampányhoz, hogy népszerűsítse a könyvek iránti szenvedélyüket. Bár a cél az volt, hogy felhívják a figyelmet néhány nagyszerű könyvtár által kínált szolgáltatásokra, a nap hamarosan olyanná vált, amely megvigasztalta azokat, akik „időpont nélküliek” voltak az V-napon.
Ma a Könyvtárszeretők Napját nemzetközi szinten minden évben új témával ünneplik! 2018-ban például a Bond Egyetem John & Alison Kearney Könyvtára mindent megtett, és egy vintage írógép, tollak és papír mutatós bemutatójával ünnepelte a napot. A tárgyakat úgy helyezték el, hogy a látogatók szerelmes leveleket írhassanak egy különleges személynek vagy kedvenc könyvtáruknak.
2019-ben az ALIA bevezette a „Könyvtári szerelmi történetek” témát, amely egy fiktív történetíró versenyt is tartalmazott a szerelem könyvtári megtalálásáról. Ugyanebben az évben a #LibraryLoversDay is felkapott volt a Twitteren. 2020-ban a South Perth Libraries rendezvényt szervezett, ahol az embereknek ki kellett tölteniük a „Matchmaking Form”-t, és a könyvtár munkatársai olyan könyveket és szerzőket ajánlottak az olvasóknak, akikbe személyiségjegyeik alapján beleszerethetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése