2023. március 18., szombat

Egy különleges hely Isten számára

"ÉS KÉSZÍTSENEK NEKEM SZENT HAJLÉKOT, HOGY KÖZÖTTÜK LAKOZZAM." 2MÓZES 25,8

 2Mózes 25,1-8.,35,4-9.20-29

 * Van-e valamilyen dolog, tárgy az életedben, amihez nagyon ragaszkodsz? Egy játék, esetleg egy könyv, a telefonod, egy háziállat? Mit éreznél akkor, ha valakivel meg kellene osztanod? Vagy azt mondaná neked az anyukád, a gyülekezeted vezetője, a lelkészed, hogy vidd el a gyülekezetedbe, templomodba, és add oda Istennek? Hagyd ott!

Képzeld el, hogy az izraeliták minden nap megtapasztalták Isten közelségét és jelenlétét. Amikor látták a felhőt, ami napközben vezette őket, eszükbe jutott, hogy Isten velük van. Amikor éjjel látták a tűzoszlopot, akkor is érezték Isten jelenlétét. De mégis valamiért nem volt jó nekik, valami hiányzott nekik. 

Szükségük volt egy különleges helyre, ahol találkozhattak Istennel. És Isten is szeretett volna találkozni az övéivel. Azt szerette volna megtanítani velük, hogy Ő mindig köztük van, és bármikor imádkozhatnak hozzá és imádhatják Isten. Azt szerette volna az Úr, ha van egy háza az izraeliták táborában.

Isten tudta, hogy milyennek kell lennie ennek a háznak. Át is adta Mózesnek a tervet, aminek alapján a zsidók el tudták készíteni. Így Mózes pontosan tudta, hogy mit kell tennie. Isten így szólt Mózeshez: "Mondd meg az izraelitáknak, hogy ők is hozzájárulhatnak házam építéséhez. Aki akarja, elhozhatja ajándékait. De senki se érezze kényszernek. Mindenki csak annyit adjon, amennyit akar, és amennyit képes adni. Nem szeretném, ha bárki is kényszerítve érezné magát. Neme nem az a fontos, hogy az emberek mennyit adnak, hanem az, hogy örömmel adják! Az izraeliták meg fogják kérdezni tőled, hogy mennyit adjanak. Mondd nekik, hogy szükség van különleges anyagokra: aranyra, ezüstre és rézre. Ezekből a fémekből fognak készülni a bútorok. Ha fát hoznak, az csakis akác legyen, mert ez  elég kemény, hogy kibírja a meleg nappal és a hideget éjszaka a sivatagban. 

                        Arany                                    Ezüst                                                Réz

 

                                Akácfa                                                                Akácrönk

Az én házam színes lesz. Hozzanak az emberek fonott juhgyapjút, amelyek kék, lila és meggyszínűek legyenek. Szükségetek lesz továbbá vászonra, állatbőrökre, hogy elkészíthessétek szent házam falait. Kérd meg az izraeliták, hogy hozzanak még vékony lent, kecskebőröket, vörösre festett kos bőröket és fóka, vagy tengeri tehén bőröket. 


A házamban világosságnak kell lennie. Ezért gyújtsatok olívaolajat. Egyes szertartások lebonyolításához szükségetek lesz illatszerekre, és tömjénre. El fogom magyarázni, hogyan kell ezeket használnotok.

            Olívaolaj                                                        Tömjén
 

Hasonlóképpen szükségetek lesz ónixkőre és más drágakövekre, amikor el fogjátok készíteni a papok különleges ruházatát."

Az izraeliták közül sokan örömmel elhozták azokat az ékszereket és értékes dolgaikat, amiket az egyiptomiaktól kaptak, mielőtt eljöttek volna Egyiptomból. Ahelyett, hogy megtartották volna a kincseiket, az izraeliták szívesebben odaadták Mózesnek, hogy használja fel Isten házának építésére. Odaadták Istennek legszebb és legdrágább dolgaikat. Az Isten sátora lesz a legszebb az egész táborban.

Az izraeliták látták Isten hatalmát, ismerték tervét, és imádni és dicsőíteni akarták Őt egy különleges helyen és különleges módon. Mi is ugyanígy dicsőíthetjük és imádhatjuk ma Istent. Alkalmat ad gyermekei számára, hogy felajánlják neki ajándékaikat. Ő azt akarja, hogy ezt örömmel tegyük, ahogyan az izraeliták is tették.

Fontos beszélgetni arról, hogy hogyan viselkedünk Isten házában. Hogyan öltözünk fel, és hogy készítjük fel a szívünket arra napra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése