2023. április 29., szombat

A hűség jutalma

 8Dániel azonban elhatározta, hogy nem szennyezi be magát a király ételével és azzal a borral, amelyet ő szokott inni. Megkérte hát az udvarmestert, hogy ne kelljen magát beszennyeznie. 9Isten az udvarmestert jóindulatra és szeretetre indította Dániel iránt, 10de azért ezt mondta az udvarmester Dánielnek: Félek az én uramtól, a királytól, mert ő rendelkezett így az ételetekről és az italotokról. Mi lesz, ha azt látja, hogy ti soványabbak vagytok, mint a veletek egykorú ifjak? Még bajba kerülök miattatok a királynál! 11Akkor Dániel ezt mondta annak a felügyelőnek, akit az udvarmester rendelt Dániel, Hananjá, Mísáél és Azarjá mellé: 12Tégy próbát szolgáiddal tíz napig! Engedjék meg, hogy zöldségféléket együnk, és vizet igyunk. 13Azután mutassanak meg neked minket és azokat az ifjakat, akik a király ételéből esznek, és amit majd látsz, aszerint bánj szolgáiddal! 14Az hallgatott rájuk ebben a dologban, és próbát tett velük tíz napig. 15Tíz nap múlva szebbnek látszottak, és kövérebbek voltak azoknál az ifjaknál, akik a király ételéből ettek. 16Ezért a felügyelő fölmentette őket az alól, hogy az előírt ételt egyék, és bort igyanak, és ahelyett zöldségféléket adott nekik. 17Isten megadta ennek a négy ifjúnak, hogy előrehaladjanak a tudományban, mindenféle írásban és bölcsességben. Dániel pedig értett a látomások és az álmok magyarázatához is. 18Amikor eljött az az idő, amelyről megparancsolta a király, hogy vezessék őket eléje, az udvarmester bevezette őket Nebukadneccar elé. 19A király elbeszélgetett velük, de egy sem akadt közöttük, aki olyan lett volna, mint Dániel, Hananjá, Mísáél és Azarjá. Ők tehát a király szolgálatába álltak. 20Akármit kérdezett tőlük a király, bölcsesség és értelem dolgában tízszer okosabbaknak találta őket egész országa minden mágusánál és varázslójánál. 21Ott is maradt Dániel Círus király uralkodásának első évéig. (Dániel 1,8-21)

 

       Királyi ételek
Ifjak ételei

Dániel és három barátja Isten iránti hűségük próbájával került szembe. Mivel Isten jóváhagyása fontosabb volt Dániel számára életénél, milyen fontos döntést hozott, és mit tett annak gyakorlatba ültetése érdekében? (1,8)

A főudvarmester szerette Dánielt és barátait, de aggódott. A király maga rendelte az ételeket. - mondta nekik. - Mi lesz, ha legyengültök, és betegek lesztek? Engem fog okolni, és valószínűleg az életemet is elveszítem. 

Dániel nem adta fel, csak mert a főudvarmester nem értett vele egyet. Megbeszélte döntését a felügyelővel, akire a főudvarmester bízta négyüket. "Tegyél próbát velünk csak tíz napig." - kérte udvariasan. "Adj nekünk gyümölcsöt, gabonát, olajos magvakat és zöldséget enni, és tiszta vizet inni. Azután hasonlíts össze minket a többi diákkal, akik a király asztaláról étkeztek."

A felügyelő aggódva bár, de beleegyezett, és olyan ételt adott nekik, amilyet kértek, azonban alaposan megfigyelte őket. Ez idő alatt, a négy kamasz fiú hálát adott Istennek, szorgalmasan tanult, és sokat imádkozott Istenhez, hogy áldja meg döntésüket, mely szerint hűek maradtak hozzá.

10 nap elteltével a felügyelő láthatta, hogy a fiatalemberek terve bevált. A szemük ragyogó és tiszta, a leheletük friss volt. Jól vágott az eszük és ruganyosak voltak lépteik. Tanulmányaikban is a legjobb eredményeket érték el. Isten megáldotta őket. A felügyelő biztosan elcsodálkozott. 

Dániel és három barátja végig hűségesek maradtak Istenhez a három év alatt, amíg a király iskolájában tanultak. Dánielt és három barátját a feleleteik alapján bölcsebbnek találták bárkinél az egész birodalomban. Ha országos díjat kellett volna ítélni, ők nyertek volt. 

Miért volt Dániel és három barátja olyan bölcs? Azt választották, hogy a legapróbb részletekben is hűségesek lesznek Istenhez, és Ő csodálatosan megáldotta őket. Isten azt mondja: "AKIK ENGEM TISZTELNEK, AZOKNAK TISZTESSÉGET SZERZEK." 1SÁMUEL 2,30 Nem ismerték Isten tervét a jövőjükkel kapcsolatban, de azt tudták, hogy bízhatnak benne. 

Nyomtasd ki, színezzétek ki, és készítsetek belőle puzzlet. Lehet kemény lapra is ragasztani, akkor jobban tart.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése