2010. július 19., hétfő

Újra Tűzbiztos

Ma megint megnéztem a Tűzbiztos házasságot. Azt hiszem, hogy most ez lesz az egyik új kedvenc filmem. Még biztosan sokszor meg fogom nézni. Olyan dolgokról szól, ami fontos nekem. Isten, a házasság, a család, a szerelem.
Már évekkel ezelőtt feltettem az életemet, célomat, terveimet arra, hogy a házassággal szeretnék foglalkozni. Rengeteg rossz példa van az életemben. EZ az, ami el szokta kedvetleníteni az embereket és emiatt nem vállalják be, hiszen nem működik. Láthatjuk. 
Ha megnézem a családomat, akkor én is ezt mondhatom. Anyukám elvált, nevelőapukám elvált, mind a két bátyám elvált (bár a kisebbik a volt feleségével él), a sógoromnak sem volt jó a kapcsolata, ők is szétmentek, az anyósom elvált. Ahova csak nézek, mindenhol válás. Persze, ez elveszi az emberek kedvét a házasságtól. De csak azért, mert így látják. Mert csak azt látják. 


Az emberek szívesen mennek esküvőkre és lakodalmakra, mondjuk egy jót enni vagy jót inni, és buta és pikírt megjegyzéseket tesznek a fiatal párnak (amitől mindig kiakadok), vagy sablonos, unalmas szöveget engednek el a Sok boldogsággal kapcsolatban. Persze, tudom, ez a kötelező, de én nem tudom ezeket a kötelező dolgokat bevállalni. Mármint úgy értem, hogy semmit sem azért mondok vagy teszek, mert kötelező, vagy kell. Emiatt volt is néhány problémám, pedig nem megyek a tömeg vagy a szokások ellen, csak elmondom, hogy mit gondolok.


A házasság nekem fontos. A házasság Istennek fontosabb. Éppen ezért jó ez a film. Persze, elég amerikai. Ott lehet hivatkozni Istenre, hiszen ez alaptermészet nálunk, hogy ott mindenki vallásos. Hogy hívő lenne, abban kételkedem és meg vagyok győződve arról, hogy ők nem kiválasztott nép, aminek tartják magukat, csak mert Isten neve rá van írva a pénzükre, meg a Bibliára esküsznek. 
Éppen ezért lehet benne néhány számunkra furcsa rész, hogy pl. ilyen hamar megtér egy ember, mint Caleb, de miért ne? Lehetetlen-e Istennek valami? 20 nap? Saulnak nem kellett csak 3. Manassénak meg 38 év! Ki dönti el, hogy mennyi ideje van? Csak és kizárólag Isten.
De mi lehetünk azok, akik akarjuk, hogy változzanak a dolgok körülöttünk. Éppen ezért jó a film. Mert a küzdelemről szól, arról, hogy én akarok-e tenni valamit a házasságomért. De ezt minden másra értem. 

Nagyon tetszett az a rész, amikor Caleb kidobta a számítógépét, mert megértette, hogy függőséget okozott neki. Elgondolkodtam, hogy mi, akik itt ülünk és írunk, olvasunk, használjuk, mi hogy vagyunk ezzel? Nem kell ehhez olyan oldalakat nézni, elég ha csak az időnket vesszük el egymástól, amikor beszélgethetnénk a férjünkkel, vagy játszhatnánk a gyerekeinkkel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése