2014. április 7., hétfő

Jane Austen forever

Katával ma orvosnál voltunk, mert szegénynek begyulladt a szeme, és alig lát a gyulladástól. Ráadásul belázasodott, ami miatt olyan gyenge és elhagyatott, úgy sajnálom...
Közben amiatt aggódom, hogy elkezdett fájni a torkom, és valószínű elkaptam a családtól az összes betegséget, amit mindenki hordott, köhögött, és cipelt magával.

Lánykoromban, mint minden tizenéves lány sok romantikus regényt olvastam. Mert én is nagyon vágytam arra a férfira, aki a könyvekben is tökéletes volt. Sármos, jóképű, gazdag, tökéletes, mindenhez ért, és mindenben tökéletes. Ezek azok a fajta romantikus regények voltak, amiktől most úgy gondolom, hogy óvni kellene a mai fiatalokat.
Helyette olyanokat kellene olvasni, amelyek az igazi értékeket adják át. Mint tisztesség, becsület, őszinteség, erkölcs. És ki más lenne ez, mint Jane Austin.

Ha rajtam múlna, én kötelezővé tenném őt. Középiskolában mindenképpen. Értékrend!
Persze mi is az érték? A megbocsátás, a becsületesség, a szabadság, a szeretet, az élet tisztelete (minden élőlény tisztelete), és az önfegyelem. Aki elolvassa a könyveket, fenntartással lesz.
Mert kinek szimpatikus az Értelem és Érzelem Willoghby-ja, az Emma Mr. Churchilje, vagy hogy a nagyon népszerű és klasszikus példa a Büszkeség és balítéletből Mr. Wikham.

Pár hete nagy élményem volt, mert vasalás mellett megnéztem a BB-t. De a klasszikusat, a  BBC-t.
Régebben, amikor Zsófia még egyedül volt, és nyugiban vasaltam, ez volt a vasalós filmem. Kislányom sokszor odajött, és megkérdezte: "Hol van Mr. Collins?"
Vicces volt.

Mindenesetre az, hogy mit tartunk értéknek, hatással van a viselkedésünkre, a fontossági sorrendünkre, a kapcsolatainkra, és arra is, hogy mire tanítjuk a gyerekeinket.
De akármennyire is igyekszünk jóra tanítani, és megtanítani azt, hogy az erkölcsi értékek fontosak, mégis hanyatlik. Valami elveszőben van.
Ezért tanítom a gyerekeimnek sokat és sokszor - különféle technikával és technikában - erre:


Fotó: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése