2018. február 27., kedd

Hazudj, ha tudsz!

Régebben láttam már pár részt ebből a sorozatból, de most újra elővettem, mert kedvet kaptam hozzá.
Mindig is volt valamifajta lelkesedésem a pszichológia és az emberek gondolkodása iránt. Mindig is érdekelt, hogy hogy jut el valaki bizonyos helyzetekből más helyzetekbe, mi megy végbe a fejében, és mi motiválhatja. Valószínűleg ezért lettem krimirajongó is.

A Hazudj, ha tudsz! egy amerikai tévés sorozat, amelyet a Fox csatorna sugárzott 2009-2011-ig. Főszereplője Dr. Cal Lightman (Tim Roth) és a Lightman-csoport tagjai, akik segítenek az FBI vagy a kormány, vagy bárkinek a kérésére, aki megbízza őket nyomozással. A nyomozás során a testbeszédet,a mimikát, az arcokon fellelhető mikro-kifejezéseket figyelik, és ezáltal jönnek rá, hogy ki hazudik, és ki követett el büntényt, és ki nem.

Először arra gondoltam, hogy ez tényleg egy jól megírt sorozat, de aztán utánanéztem, mert mindig kíváncsi vagyok, amikor találok egy-egy sorozatot, vagy filmet. Ilyenkor utánaolvasok a szereplőknek, a keletkezésnek meg mindennek, ami érdekel vele kapcsolatban. 

Nos, Cal Lightman egy létező személy, csak Paul Ekmannak hívják, és egy tényleg élő és létező pszichológus, aki az arckifejezésekre irányuló kutatásait 1954-ben kezdte el. Úgy gondolta, hogy bár az eltérő kultúrák sokféle mintákat nyújtanak számunkra érzelmeink kifejezésére, mégis létezik néhány arckifejezés, amely a világon minden ember számára ugyanaz az érzelmi állapotot jelenti.
Ezért több kultúrközi vizsgálatot folytatott, többek között egy új-guinei törzset is felkeresett, hogy velük bizonyítsa, hogy mindegy, hogy nyugati kultúrában vagy eldugott helyen élsz, az érzelmek ugyanazok. Kísérletei bebizonyították, hogy hét alapvető érzelem a világ minden táján egyetemes:
 ÖRÖM, HARAG, MEGLEPETÉS, SZOMORÚSÁG, FÉLELEM, MEGVETÉS

Tim Rothot nem annyira ismerem, nem láttam sok filmben. Igazából nem is ismerem. Megnéztem, hogy milyen filmekben játszott eddig, de nem igazán emlékszem, hogy láttam volna, vagy amit láttam, abban emlékeznék. Azt sem tudom eldönteni, hogy kedvelem-e, mert megmondom őszintén, hogy bár a sorozat nagyon tetszik, maga a pasas idegesítő benne. De lehet, hogy ettől jó színész, nem tudom. 

Mindenesetre csak 3 évadot ért meg, de aztán úgy döntött a csatorna, hogy nincs értelme folytatni. Pedig szerintem jól is lehetett volna csinálni. Még a 2. évad elején járok csak, majd szólok, ha végeztem. Én szeretem az ilyesmit, nekem valószínűleg azért jön be. Állítólag annak idején hullámvölgyet járt be a nézettség, de ettől sokkal kevesebb miatt is elkaszálnak egy-egy sorozatot. 
Én ezt tényleg ajánlani tudom. Egyenlőre. 
Nem is a főszereplő miatt, hanem maga a tartalom és mondanivaló miatt. És láttam, hogy könyv is jelent meg e témában. Azt hiszem engem érdekelne.
Paul Ekman, a híres pszichológus felfedi az érzelmi reakciók gyökereit – a dühtől kezdve a félelmen és a szomorúságon át a boldogságig –, és megmutatja az érzelmek megjelenését az arcon, rengeteg információt felfedve azok előtt, akik meg tudják fejteni a jeleket. Ekman kutatása és gyakorlati képzése jelentős szerepet kapott Malcolm Gladwell Ösztönösen c. sikerkönyvében is. Az Leleplezett érzelmek megtanít felismerni házastársad, gyermekeid, kollégáid, még az utcán járó-kelők érzelmeit is.
Ekman gyakorlatias kalauzt állított össze a kutatásai alapján, ami segít felnyitni az olvasó szemét az őt körülvevő emberek érzéseire. Ekman elmagyarázza, hogy mi váltja ki az érzelmeket, és hogy képesek vagyunk-e úrrá lenni rajtuk, megmutatja, miként jelzi a testünk másoknak, hogy éppen szomorkásak vagyunk, vagy valódi kínszenvedéseket élünk át, hogy bosszant valami, vagy dührohamot kaptunk, valamint megtanítja, miként tehetünk különbséget az udvarias mosoly és a valódi között. A könyvben rengeteg egyedülálló gyakorlat és fényképes illusztráció található – valamint egy új fejezet az érzelmekről és a hazugságokról, amelyben elárulja, miként azonosíthatjuk a hazugság melegágyait a mindennapi életben. A Leleplezett érzelmek nélkülözhetetlen társ az érzelmi élet irányításához.
Ha jutok valamire ezzel a sorozattal, még mesélek.
Egy idézetet hoztam a filmből, ami nagyon tetszik:

Tudja, hogy lehet létrehozni egy zavart személyiséget? Állandó kritika, semmi kedvesség. Varázsütésre megy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése