2020. március 28., szombat

Jézus csodái - A hánykolódó halászhajó

A hánykolódó halászhajó
Márk 4,35-41 alapján


    A halászhajó csendesen ringatózott a Genezárat-tavának vizén. A nap melegen  sütött le rá, s egy incselkedő hullám magasra felcsapott a hajó orra felé. 
- Jól van, no! - csendesítette a szemtelen hullámot a bárka. - Ismerlek én jól! Most csak játszol, de ha felkorbácsol a szél, képes vagy akár eltemetni, még engem is.
    Egy pillanatra elmerengett, eszébe jutottak azok a viharok, melyeket itt, a Genezáret-taván élt át. Nemhiába nevezik az emberek Galileai-tengernek is, néha valóban olyan, mint az igazi tenger. 
- Mekkora hullámokat szeltem keresztül! Nem volt olyan vihar, amit én le nem győztem volna! 
Büszkesége azonban hirtelen elpárolgott, és elszégyellte magát. Eszébe jutott a legnagyobb vihar.
- Hát igen... Ha nincs Jézus, akkor biztosan elsüllyedtem volna. Aznap Jézus tanítani kezdte az embereket a tengerparton. De olyan sokan gyűltek köré, hogy nem értették a szavát. Akkor Ő engem választott, tanítványai beljebb eveztek, és az én hajótestemből tanította a sokaságot. Mire este lett, igencsak elfáradhatott, mert így szólt a tanítványainak: - Menjünk át a túlsó partra!
    Nekem egyetlen porcikám sem kívánta most az utazást. A levegő nehéz volt, párás, éreztem, hamarosan itt a vihar. De nem lehetett sok választásom. Nekivágtunk hát a tónak. Jézus annyira fáradt volt, hogy azonnal elaludt. Néhány hajóval követni próbáltak minket az emberek, de hamarosan eltűntek a szemünk elől. 
    Már a tó közepe felé járhattunk, amikor hirtelen feltámadt a szél. Hatalmas, fekete felhőket sodort maga előtt. Elsötétült az ég, villámok cikáztak, a mennydörgés majd megsüketített. Vitorláimat csak úgy tépte, szaggatta a vihar. Minden deszkám recsegett-ropogott, ahogy a ház magasságú hullámokat próbáltam átszelni. A tanítványok is buzgón segítettek nekem, de sokszor úgy éreztem, mentem kettészakít a szélroham.
   Csak Jézus aludt csendesen, mintha semmit sem venne észre a körülötte tomboló viharból.
   Éppen az egyik hullámhegyet akartam megmászni, mikor egy galád hullám oldalba támadott, s teljesen elborított. Azután jött a második, a harmadik. Még az orrom sem tudtam kiemelni a vízből, olyan hatalmas volt az áradat. 
- Jaj, elvesztünk! - szerettem volna kiáltani, de helyettem megtették a tanítványok. 
   Odaugrottak Jézushoz, és ijedten ébresztették fel: - Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk? 
  Jézus csodálkozva nézett körül. Aztán felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: 
- Hallgass el, némulj meg!
  Erre elállt a vihar, és nagy csendesség lett. A hullámok elültek, és szakadozott vitorlám is végre fáradtan megpihenhetett.
   Jézus a tanítványokhoz fordult: 
- Miért féltek ennyire? Miért nincs hitetek?
   A tanítványokat még nagyobb félelem fogta el, és döbbenten néztek össze:
- Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?
- Isten Fia! - szerettem volna kiáltani nekik, hiszen én tudtam a legjobban, hogy a vihart csak maga Isten képes így, egyik pillanatról a másikra lecsendesíteni.
   De nem szólhattam, hanem boldogon úsztam tovább a part felé.

(Írta: Miklya Luzsányi Mónika, Miklya Zsolt)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése