2020. március 5., csütörtök

Üveg Part – amit az ember elrontott, a természet helyrehozta

Már nem tudom, hogy hol találtam ezt az érdekességet, és azt is tudom, hogy régen volt, de gondoltam, most megosztom veletek! Milyen is az ember! És hogy a rosszat a természet, nekem Isten meg tudja fordítani. Olvassátok el, érdekes!
Ebben a történetben nem csak a part a gyönyörű, hanem maga a történet is… Kicsit most is úgy érezzük, hogy minden jó, ha jó a vége!


Kalifornia Állam, Fort Bragg városának lakói, nem éppen haladó szellemben, az Óceán egyik elhagyott partját használták szemétlerakónak már az 1900-as évek elejétől. Később, úgy negyven év múlva, amikor több szemét már nem fért el, újabb szemétlerakó helyet „nyitottak” közvetlenül mellette. Ide 1949-től 1967-ig dobáltak ki mindent, amire már nem volt szükség. (Hát… igen…)
glass-beach-diptych1-940x705Ebben az évben a Vízügyi Igazgatóság bezárta a telepet, és szépen lassan elkezdődött a takarítás. Előbb a veszélyes hulladékokat és a fémet távolították el, majd 1997-ig viszonylag lassan, de elég szép területet sikerült megtisztítani. A sziklák és kövek közül azonban szinte lehetetlen volt az üvegeket, darabokra tört cserepeket kiszedni, így azok maradtak. És formálódtak, és tisztultak, és valóságos csodává váltak.
Glass-Beach-3
A part 2002 óta állami tulajdon és természetvédelmi terület. A sors iróniája, hogy míg korábban mindenki ideszórta a szemetet, ma már nem szabad innen elvinni. Naponta 1000-1500 turista látogatja a partot, és valamennyien vinnének egy-egy színes, különleges üveget. Ez azonban tilos!
19-glass-beach-california-940x715
Jelenleg is tárgyalások folynak arról, hogy gazdagítsák-e további üvegekkel a partot, vagy csak szimplán bízzák ezúttal a természetre. Bármilyen csodásak is a színes üvegek, mi inkább arra szavazunk, hogy az ember ne háborgassa a vizek világát!
2-glass-beach-california

Fotók: MatadorNetwork

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése