2010. január 14., csütörtök

Lázár Ervin, a mesék atyja

Aki ismer, tudja, hogy ő a kedvenc meseíróm, és hogy előszeretettel használom az írásait példákat állítva, elgondolkodtatva, megmosolyogtatva másokat. Minden egyes alkalommal, amikor gyermekfoglalkozást tartunk a gyülekezetben, viszek egy mesét. Ez leginkább és legtöbbször LÁZÁR ERVIN, aki sajnos már nem lehet közöttünk, de ezeken az oldalakon szeretnék a munkásságának tisztelegni. Nagyon jó, hogy ő volt és nagyon jó, hogy írt nekünk. Különleges üzenetet és hangulatot hordoz. Olyat, amikor valami megmozdul az emberben, amikor belül, nemcsak a szívében, hanem a gyomra legmélyebb bugyraiban is azt érzi, hogy ez neki szól.
Egyszer valaki megkérdezte tőle, hogy a Hétfejű Tündér nem Jézusról szól-e. Azt válaszolta, hogy nem, de neki szólhat róla. Aztán egy televíziós műsorból kiderült, hogy csak a szíve mélyén keresztény - hitvallásában nem. Mégis jól tudjuk, hogy van, aki a szíveket nézi.
Személy szerint nekem sokat jelentenek az írásai. Írtam egy gyermekanyagot közösen egy barátnőmmel, amely az Isten hatalmas kincseiről szól. (Isten kincseket ad a szívembe - www.e-konyv.hu) Szóval nekem sokat jelent Lázár Ervin. Segít kimondani sok olyan gondolatot, amelyet nem merünk, nem tudunk vagy nem akarunk elmondani.
Amikor csak lehet és lehetőség adódik rá egy-egy meséjét megosztom a gyermekekkel, felnőttekkel, fiatalokkal. Ajánlani is tudom ifjúsági tanítóknak, hogy ifjúsági vagy tábori alkalmakon olvassanak mesét a gyermekeknek, hogy aztán beszélgessenek. Mély és izgalmas beszélgetések kerekedhetnek ki!
Mindenesetre a példái, nevei élnek évek múlva is. (Amikor megemlítek egy-egy nevet, férjem mosolyogva kérdezi: Ugye ez Lázár Ervin? Gondoltam.) Egy-egy helyzetben, szituációban beugranak mint egy példázat. Megvilágít mindent. Egy törvényszerűséget vagy összefüggést, egy választható és vállalható értéket. S az ember megy tovább és embernek érzi magát. Gondolkodik és tovább keres. Igazságot. És lassan eljut az evangéliumig. Mert Lázár Ervin nemcsak leleplez. Nem ad megoldást, hiszen nem az ő feladata. Csak gondolkodtat. Mert egy jó író ezt teszi. Ráadásként ad humort, megértést, melegséget, szépséget, jelképeket.
Olyan, mint a virágok az út mentén. Ha rácsodálkozol, meggazdagítanak. Így szeretném őt, illetve a meséit ajánlani. Hogy elvigyenek a titokig - melyben az Isten hatalmassága bomlik ki előttünk.
Néhány történetet szeretnék ajánlani egy-egy témakörhöz:
  • SZÖKEVÉNY SZEPLŐK - Az embert nagyon foglalkoztatja a külseje, a jelleme kevésbé. Minden ember Isten egyedüli és megismételhetetlen teremtménye. Teremtő Istenünk számára mindenki értékes.
  • A MOLNÁR FIA ZSÁK BÚZÁJA - Egyrészt az engedelmességről szól. Hiszen az engedelmes gyerekek felnőttkorukban előnyben lesznek azokkal szemben, akiket nem tanítottak meg arra, hogy engedjenek a szüleik kérésének. Másrészt a párválasztásról is szól, hiszen a párválasztás lehetőségét a fiúra bízza, de ad jeleket és figyelmeztetéseket is.
  • A FIÚ - A történet kicsit erős, de a segítőkészség határait írja körül. Át kell értékelnünk gondolkodásunkban a segíteni tudást és segítségnyújtást.
  • A CSODAPATIKA - A kedvenc történetem. Az igazmondásról, a becsületességről. Hajlamosak vagyunk mások hibáit észrevenni, de a magunkat sokszor nem látjuk. Sokszor vagyunk elfogultak a saját gyengéink iránt, ugyanakkor keményen ítélkezünk mások felett. Meg kell tanulnunk, hogy igazságosan alkossunk véleményt másokról.
  • AZ IGAZSÁGTEVŐ NYÚL - Természetesen az igazság és igazságosság témakörét érinti. Az igazságérzete mindenkinek nagy, de az igazságaink ütköztethetőek, s mindig nagyon körülményfüggőek. Istentől különböző képességeket kaptunk. Mindenki lehetőséget kap arra, hogy fejlessze az adottságait. Isten senkitől sem vár el többet, mint amire képes.
  • BAB BERCI KALANDJAI - Ebben a kötetben majdnem minden mese a barátságról szól, ami fontos kérdés mindenki életében. Gyermekékben és felnőttekében egyaránt. Különösen tetszik nekem a Bab Berci együtt sír Nuuszu Kuuszival című mese. Szükség van minden emberre a környezetünkben, hogy megbecsüljük egymást, hogy jó barátok legyünk.
Itt találhatjátok meg a meséket: http://www.szepi.hu/irodalom/lazar/
JÓ OLVASÁST, KÜLÖNLEGES ÉLMÉNYEKET KÍVÁNOK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése