2010. június 10., csütörtök

2 Filmajánló

Szeretem a filmeket. Mindig is szerettem. Magával ragadó tud lenni egy-egy élethelyzet, egy-egy történés. Vannak kedvenceim is. Mindenféle témában és kategóriában. Már a nagy kedvencről írtam itt, de ezen kívül is vannak még kedvenceim azt kell mondjam, minden kategóriában.
Nincs tévénk, mert szent meggyőződésünk, hogy minden, ami a dobozban van - kevés kivétellel - teljesen rossz és felesleges. Már azok a régi, beszélgetős műsorok sem az igaziak. Hol vannak már a Vitrayk, Kepesek, Vámosok? Nagyon kevés az a műsor, amit érdemes nézni. Így inkább nem nézzük. Meg a gyerekeink sem.
Amit néznek, azt mi választjuk meg, és így is nagyon szelektálni kell, mi az a nézhető mese, ami jó. Most éppen Micimackó mániában szenved Zsófi. Igazán függő a gyerek :))
Az utóbbi időben a filmiparból két alkotás ragadott meg, ami alapvetően nem volt nehéz, hiszen két kedvencem színészemről van szó.
Meryl Streep. Szerintem nem csak én vagyok az, aki szereti. Nagyon kedvelem ezt a színésznőt. Szeretem az egyszerűsége, az egyénisége, a tehetsége miatt. Nem tudnék egy filmjét mondani, amiben azt mondom, hogy nem volt jó, vagy nem alakított nagyot. Persze, nem láttam minden filmjét, de elég sokat.
Mindegy, hogy a Kremer kontra Kremerről beszélünk, a Szarvasvadászról, a Szív hídjairól (ezt is különösen ajánlom mindenkinek - ahogyan megtörli a kezét a törlőkendőben, az valami szenzációs mozdulat!!!), a Mamma Miáról, amiben egy hatalmasat ugrik és úgy táncol és énekel, mint egy tinédzser, vagy a mostani új kedvencemről, a Julia és Julietről. Persze megnéztem az Egyszerűen bonyolultat is, ami szintén nagyon jó és nagyon jókat nevettem rajta. Szenzációs nő!

Amiért még nagyon jó, és nemcsak Meryl Streep fantasztikus, meg mert Nora Ephron rendezte - aki a rendezője a nagy Ővel közös kedvenc filmünknek is: A SZERELEM HÁLÓJÁBAN - , hanem szenzációs még ebben a filmben Stanley Tucci is, akinek érdemes megjegyezni a nevét. (Hölgyválasz (ahogy táncol), Pelikán ügyirat (bérgyilkos) )

Julie & Julia - Két nő, egy recept

Julie Powell egy harminc körüli írónő, akinek még nem sikerült bizonyítania. Munkája monoton és lehangoló, ráadásul köze sincs az íráshoz. A zajos, kopott lakás sem a szíve csücske, ahova barátjával nemrégen költöztek. Napjának egyetlen fénypontja az esti főzés. Kedvenc szakácskönyve és egy gyermekkori emlék ihleti meg arra, hogy egy év alatt megfőzze az összes francia receptet, amit az anyjától örökölt könyvben talál, s ezt az élményt meg is ossza másokkal saját blogján keresztül.
Julia Child egy negyven körüli nő, aki férjével épp Párizsba költözött. Nem igazán tudja mit is kezdhetne szabadidejével: tanuljon meg kalapokat varrni, vagy inkább a francia nyelvet sajátítsa el? Az biztos, hogy Párizst imádja, csakúgy, mint az ételeket.
Két nő, két különböző korban, ugyanazzal a szenvedéllyel talál önmagára a fenséges ízek, finom illatok és a francia konyha varázsán keresztül. Mert vajból sosem elég!

A másik nagy kedvencem, - de gondolom ezzel nem csak én vagyok így, hiszen sok nőnek tetszik - George Clooney. Nekem is. Szerintem is igen charmos. És nem csak jóképű, és bájosan tud mosolyogni, de igen tehetséges színész is. Nekem tetszett a Szirianában és a Michael Claytonban is, meg persze az Ocean's - sorozatokban is.
De ez a film valamivel többet adott nekem. Témailag is és művészileg is. Érdemes megnézni.
Egek ura

Ryan Bingham a nagyvállalati leépítések szakembere, magyarán szólva abból él, hogy embereket rúg ki. Élete nagy részét szállodákban és repülőkön tölti, és bőszen gyűjti a törzsutas mérföldeket. Hamarosan eléri a tíz millió mérföldet, ám megismerkedik egy szintén törzsutas nővel, és kiszámíthatóan biztonságos élete egy csapásra a feje tetejére áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése