2024. január 14., vasárnap

Nemzetközi sárkánynap – 01.14.

A nemzetközi sárkánynap minden év január 14-én kezdődik Makar Sankranti idején, és január 15-én ér véget. Gujarat állami ünneppé nyilvánította a dátumokat, hogy az emberek csatlakozhassanak az ünnepséghez. A sárkánygyártók már hónapokkal korábban elkezdenek készülni a fesztiválra. A piacok zsúfolásig megteltek a sárkányrajongókkal és a fesztivállátogatókkal, akik már napokkal az ünnepség előtt kelléket vásárolnak.  
 

A nemzetközi sárkánynap története  
 
Eredetileg a sárkányrepülés a királyi és a gazdagok időtöltése volt, az utóbbi években azonban mindenki számára nyitott fesztivállá fejlődött, amelynek résztvevői Japánból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Kínából, Indonéziából, Szingapúrból, Egyesült Államok, Malajzia, Ausztrália, Franciaország és Brazília. 
 
 A nemzetközi sárkánynap Indiából indult ki, ahol az északi Gudzsarát államban található Ahmedábád városában tartják meg a legnépszerűbbet. Hindi nyelven a fesztivál Uttarayan néven, míg India más régióiban Makar Sankranti néven ismert. A télről a nyárra való átmenetnek, valamint a közelgő téli termés betakarításának állít emléket. A világ minden tájáról jönnek az emberek, hogy részt vegyenek az ünnepeken.  
 
Az ünnepléshez kapcsolódó sárkányok az istenek téli álmából ébredő szellemét jelképezik. A leggyakrabban a könnyű, színes papírból készült, bambuszkeretes sárkányok a leggyakoribbak. A hagyományos sárkányokon kívül többen bollywoodi hírességek vagy társadalmi témák szerepelnek. A sárkányzsinórokat gyakran rizs és zúzott üveg keverékével vonják be, hogy segítsék a „sárkányharcot”.  
 
Ez egy olyan játék, amikor a sárkányrepülők megpróbálják elvágni egymás húrjait és leütik sárkányaikat a fesztivál ideje alatt. Napközben akrobaták lépnek fel, éjszaka pedig megvilágított sárkányok, úgynevezett "tukkals" töltik be az eget. Az éjszakai égboltot is tűzijáték világítja meg. Bár ez egy indiai fesztivál, az Egyesült Államok hindu templomai gyakran ünneplik, és mivel ez egy befogadó ünnep; bárki részt vehet.

https://nationaltoday.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése