2011. június 14., kedd

A király beszéde 3.

A komfort zóna kiszámíthatóságot, kipróbáltságot, megszokást jelent. A legtöbbünk olyan "zónában élünk", ami jónak tűnik. Kényelmesekké válunk. A kényelem azonban soha nincs ingyen. Bizonyos határon túl egyikünk sem úszhatja meg a változás kényelmetlenségét, fájdalmát. Amikor elkerüljük a rövid távú kényelmetlenséget, azzal hosszú távú hátrányokat alapozhatunk meg. De a film és az élet tanulsága, hogy a megaláztatás kockázatát nem lehet elkülöníteni a változás kockázatától. Minden lépésnél vagy kudarcot vallunk vagy győzünk. Nem az a vesztes, aki kudarcot vall, hanem az, aki sohasem lép előre. Egy dadogó ember számára sokkal egyszerűbb kitérni bizonyos élethelyzetek, kellemetlen jelenségek elől. VI. György ilyen szempontból válhat hőssé számunkra, hiszen kilép a kényelmi zónájából, engedi, hogy sebezhetővé váljon. És ez által új ember születik. 
 
A filmben talán azért nem jelenik meg egyetlen, jól elhatárolható logopédiai módszer, ami örök érvényű és mindenkinek segítene, mert ez egyrészt szembenézés - saját magával (magukkal), a belső feszültségekkel, motivációkkal, vágyakkal, érzésekkel és megválaszolatlan kérdésekkel. Az ezekre való reagálásunk határozza meg nagymértékben, hogy  kivé válunk.
Tanulságos, hogy a filmbeli logopédusról, az ausztrál Lionel Logue-ról is kiderül, hogy kudarcok tűzdelik az útját: önjelölt színészként próbál színtársulatokhoz elhelyezkedni, azonban folyamatos visszautasítással találkozik. Győzelmének (és ezért sikeres logopédusi munkájának is) titka abban rejlik, hogy a megalázások, csalódások nyomán újra fel tud állni. Szembenéz magával, elfogadja és elfoglalja a helyzetét Másrészt félelmeink (melyeket olykor nehéz meghatároznunk) ellenszere az elrejtettség. Erre vágyunk inkább.
Theodor Bovet svájci pszichológus szerint "a világ ezt elveszítette: kinőtt a védelmező szeretetből, ezért fél." Logue megkülönböztető kezelése hangsúlyozza a türelem, az emberfeletti szimpátiát és empátiát. Így a király és logopédusa lassan barátokká válnak. A barátság az egyik legnagyszerűbb "elrejtettség" számunkra. György azért is változik, mert megtapasztalja a feltétlen elfogadást, bizalmat (amit szüleinél, testvéreinél szinte soha nem érzett) és ez dadogását tekintve gyógyító számára.  Az elrejtettség tehát nem a külső védelmet jelenti, hanem az embert körülvevő szeretet. (György ugyan ezt felesége kapcsán is megtapasztalta, de úgy tűnik, ez nem volt elég ahhoz, hogy kigyógyuljon betegségéből.)
Harmadrészt gyógyulásánál fontos szerepet játszott, hogy apja halála után ugyan a nála "jobb", "erősebb", az őt lenéző bátyja lépett trónra, de később erkölcstelen nőügyei és életvitele miatt lemondott. György nem kerülhette el tehát a felelősségvállalást, ráadásul a történelem egyik legnehezebb korszakában, a második világháború előtti években történt ez. Felelősségteljes uralkodása bizonyos szinten elvette tőle a bátyjával szemben táplált irigységet, bátyjától pedig az iránt érzett megvetést, így az ő kapcsolatuk is helyreállt. Logue módszere pedig - amely a tanár és a tanítványa közötti egyenlőségre épült - közelebb segítette őt a közemberek világához is. Ez az egyenlőség nyitotta fel György szemét a kisemberek félelmeivel kapcsolatosan is. A lelki gyógyuláshoz tehát, halljuk ki a film egyik üzenetét, a kapcsolatok helyreállítása (akár a bennünket lenézőket, akár az általunk lenézettekkel) elengedhetetlenül fontos.


AMI A FILMBŐL KIMARADT:
VI. György életének egy mozzanatát emeli ki a film, és annak megértéséhez feleleveníti gyermekkorát is, megtudunk róla egyet s mást. Azt azonban csak a történelemkönyvekből tudjuk meg, hogy gégerákban halt meg. Tehát dadogását legyőzte, de szorongását nem (hiszen ezért dohányzott tovább, ami később az életébe is került.) Egy területen kilépett a komfort zónájából, de ez sajnos nem jelentette azt, hogy megváltozott, vagy hogy a többi területen is őszintén szembenézett volna félelmeivel.
Jó hír, hogy a mi életünk lehet más. Viszont megfontolandó, hogy "az elrejtettség, amelyet a világ keres, nem tanítható és nem tanulható - csak olyan emberekből sugárzik, akik maguk is el vannak rejtve. Olyanokból, akik a nagy félelmen keresztül a szeretet forrásához hatolnak."

Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése