2012. augusztus 3., péntek

A Nimród napról

Amikor nagy Őmmel összeházasodtunk, már volt nevünk. Ahogy szoktam mondani, hamarabb volt nevünk, mint gyerekünk. De lány nevekből többet találtunk, ami tetszett. Egy fiú név tetszett mindig nekünk, a Balázs. Amikor először babát vártunk, azt gondoltam, fiú lesz, és úgy döntöttünk, hogy így fogják hívni. De jött, és Zsófia lett.
Második alkalommal, amikor kiderült, hogy kukacos a baba, egyértelmű volt a Balázs név. Aztán hirtelen 3 barátnőmnek és ismerősömnek Balázs nevű fia született. Ráadásul a gyülekezetünkben is van 4 Balázs. Így leültünk nagy Őmmel, és gondolkodni kezdünk. Még az utónév könyvet is elővettük, de rosszabbnál rosszabb neveket találtunk.

Persze, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy nekem egykor (még a gépíró iskolában) volt egy nagyon jó magyar tanárom. A magyar nyelv mindig is a kedvencem volt. Barkóczi tanár úr egy különleges tanár volt. Sajnos szegény már meghalt - alkoholistaként nem lett hosszú életű. De egy valamit nagyon megtanított nekem. A magas- és mély magánhangzók fontosságát. Néha órákon keresztül neveket elemeztünk. Melyik vezetéknévhez milyen keresztnév illik. Figyelmeztetett minket arra, hogy mire figyeljünk majd, ha gyermekünknek nevet adunk. Ezt nagyon megfogadtam.
Így kerestük a megfelelő nevet. És aztán egyszer csak megtetszett nekünk ez a név. Nem gondolkodtunk, csak azt mondtuk: EZ AZ!

Amikor növekedett a pocakomban, és sokan megkérdezték, hogy fogják hívni, eléggé változatos és megdöbbentő reakciókat kaptam. Volt, akinek nagyon tetszett, mások viszont kiakadtak: "Hogy lehet, hogy egy keresztény családban egy gyerek a Nimród nevet kapja? Amikor ő egy negatív alakja  a Bibliának.... stb..." Volt aki azt mondta, miután megszületett Nimród, hogy menjünk el az anyakönyvi hivatalba, és változtassuk meg a nevét... és még sorolhatnám.
Csak bámultam... Mi van?
Persze, vagyok olyan makacs (már egy idő után), hogy nem engedek bizonyos dolgokból. Mintha ezen múlna minden!
Igen, a Nimród név egy valószínűleg asszír eredetű név, és a jelentése vadász. Régi magyar mondákban is szerepel, mint Hunor és Magor atyja. De amikor nevet választottunk, nem gondoltunk se a Bibliai, se a Magyarkodó részére. Egyszerűen ez tetszett. Nekünk.
Mondtam az illetőknek, hogy ha őket zavarja, akkor ne szólítsák a nevén, szólítsák "kisfiúnak", vagy "gyereknek" vagy ahogy ő gondolja, de nekünk Ő Nimród. Ennyi.

Azt nem tudtuk, hogy mikor van a névnapja. Aztán utánajártam, és találtam 4 alkalmat. A naptárban az áprilisi időpont van beírva, de mivel áprilisban már van az én névnapom, apukám születésnapja, így kerestünk egy másik időpontot. Augusztus 1-et.
Így elmentünk és megünnepeltük.
Az ünnepelt.
Az ünnepelt nővére rábeszélte apukáját egy jégkrémre.
Az ünnepelt elfáradt.
Az ünnepelt is kapott egy jégkrémet.
Az ünnepelt nővére a mamát is rábeszélte egy másik jégkrémre.
Vízben (háttérben apa)
Vízben (előtérben egy kacsás úszógumi) Mert hogy nagyon bírom a kacsákat.

Még én is részt vettem ezen a napon. A meleg sem tudott megakadályozni. És még le sem égtem. (Magas faktorszámú napolajat vittem.) Ugyanis az én családom hajlamos arra, hogy égési sérüléseket szenvedjen. Anyukám képes az árnyékban is leégni. Egyszer másodfokú égési sérülésekkel is elvitte a mentő.) Úgyhogy most megúsztam. (Persze, nem szárazon.)
Azt hiszem, lesz folytatása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése