2012. augusztus 19., vasárnap

Frei Tamás Dossziéja

Annak idején nagyon szerettem Frei Tamás műsorait. 13 éven keresztül készítette a Frei Dossziét, azt gondolom Magyarország egyik legsikeresebb riportfilm sorozata volt.
Azt gondolom, sokan ültünk azokon az estéken a tévék előtt, és vártuk, hogy hova visz el minket ma este. Nagyon sok országba elkalauzolt minket. Eljutottunk hollywoodi sztárok otthonába, afrikai polgárháborúba, vagy a dzsungel titokzatos világába.
Én személy szerint nagyon szerettem. Nagyon bírtam az egyszerűségét, az intelligenciáját, ahogy nem próbált okosabbnak tűnni a riportalanyainál. Kedveltem. Aztán egyszer csak eltűnt.

Amikor megjelent, legalábbis hallottam róla, csak azon lepődtem meg, hogy már nem itt él Magyarországon, hanem Nizzában, és regényt írt.
Persze kíváncsi voltam rá.
Neki is gyürkőztem. Elolvastam Frei Tamás első könyvét, A Megmentőt.
Ebben a könyvben aztán tényleg minden benne van, ami kell egy jó akciós-krimis izgulós könyvhöz. Konspiráció, szerelem, hatalom pénz, tündöklés, leszámolás.
Nagyon sok volt benne a politika - amit nem annyira szeretek, de sok összefüggést megértettem - azt hiszem - ti. mi hogy működik fent a nagyoknál. Ettől még persze nem vagyok elégedett, csak beletekintést nyújtott abba, hogyan működnek a dolgok. Tényleg elég életszerű volt. Nagyon sok volt benne a lövöldözés, robbantgatás, gyilkolászás.
Meglepődtem. Viszonylag gyorsan végeztem vele, ez olvastatta magát. De én azt mondom, és azt gondolom, hogy Frei Tamás jobb lenne, ha újra Dossziét csinálna, mert az jobb.
Sok krimit olvastam már, és elég jó, de vannak jobbak. Persze, én nem tudnék még ilyet sem írni.
Nagyon gyorsak és véresek voltak az akciójelenetek (ez leginkább a második részben emelkedett csúcsára), de a szerelmi jelenet is nagyon gyors volt. Hogy lehet beleszeretni valakibe, aki éppen a szemem láttára kínoz meg valakit? Na ne!
Ráadásul ötletelünk azon, hogyan semmisítsük meg Magyarországot, vagy a második részben hogyan tegyük tönkre... Szeretek itt élni, még akkor is, ha sok minden nem tetszik, ha elégedetlen vagyok azzal, ami jelenleg van, de akkor is az én hazám. Itt élek, és nem mennék máshová.

Amiknek van hangulata viszont és nagyon tetszenek, azok a tájak, a városok leírása. Mintha ott lennél, és beszívnád a táj hangulatát. Valószínű azért ilyen jó, mert Frei Tamás már járt ott.



A második könyv tovább tartott. Persze közben annyi minden történt, nyaraltunk, kerti munkák voltak, ez-az, fáradtság, és nagyon lassan haladtam vele.
Szerintem ez határozottan gyengébb regény, mint a másik. Téma szempontjából viszont érdekesebb. Mert aktuális. Ebben a könyvben arról olvashatunk, hogyan küldi padlóra Magyarországot néhány pénzsóvár amerikai bankár a forint elleni spekulációval, akkor olyan, mintha a valóságban lennél. Ez a könyvben nagyon érdekes volt, hogy mit hogyan és mi mozgat (és persze mindig mindenből az sül ki, hogy a pénz és leginkább a hatalom a legfontosabb. Mert akinek már rengeteg pénze van, nem a több pénzért teszi azt, amit tesz, hanem a hatalomért.

Az Andrés vonal eléggé gyenge lett. Az első részben még jó volt, de itt...  Mondjuk a floridai mocsárban lévő aligátoros jelenet igen durva, de nagyon szemléletes volt.
Mindegy, a lényeg az, hogy jól megmenti André Magyarországot.
Érdekes volt.

Nem tudom, hogy ajánljam-e...
Keresztényként semmiképpen sem. Véres, szomorú, akciós, és mégis elolvastam, mert kíváncsi voltam.
De még mindig jobban várom a Dossziét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése