2014. augusztus 13., szerda

Balkezesek nemzetközi Napja

van ma, amely a családban nálunk Férj és Kisfiam napja. (Kata még nem derült ki, de van rá esély.)

38 éve, 1976 óta világszerte augusztus 13-án ünneplik a Balkezesek Napját. Ezen a napon rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a balkezesek problémáira a jobbára jobbkezesekre tervezett világban. Szinte senki nem tekinthető tisztán bal vagy tisztán jobbkezesnek. Nagyjából a népesség 10%-át tartjuk balkezesnek, azokat az embereket, akik íráshoz, kézi munkákhoz elsősorban bálkezüket használják. A balkezesek aránya Ázsiában kisebb, ennek valószínűleg vallási okokra visszavezethető tiltás az eredete. 

A balkezességhez vezető állapot lehet öröklött vagy szerzett. A gyermek azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. Sokáig erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a "szép kezükre", s mai is vannak országok, térségek, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják és csak intim testrészek mosdatására használják. Ott az idegenre is furcsán néznek, ha bal kézzel nyúl az ételért.
Ma van a balkezesek világnapja

Szerencsére a világ nagy részén ez már a múlté, de a balkezesek társadalma most is egy olyan kisebbség, amely sok hátránnyal kénytelen szembenézni. Ma már készülnek használati tárgyak - ollók, konzervnyitók, mérőszalagok, órák stb. - kifejezetten a balkezeseknek, s vannak csak ilyen termékeket árusító szaküzletek is. A balkezesek kreativitása általában kiemelkedő, és sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez (van balkezes gitár, furulya, zongora is) vagy más művészetekhez.

Én még most nem aggódom emiatt. Férj nagyon kreatív, ügyes. Nimród is eléggé ügyes, bár írni nem annyira szeret. Az iskoláig meglátjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok. De addig még van 2 évünk! Jó esetben :)
Itt még egy érdekesség róluk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése