2015. november 6., péntek

Vegaságom nagy kérdései 3.

3. kedvenc kérdésem:
Akkor csak salátát szoktál enni?

Nem, kérem, nemcsak azt!!! Noha oda vagyok a salátákért és szívesen eszem és fogyasztom, mert fantasztikus ízeket lehet összerakni, de nem ez a fő táplálékunk. 
Ezt, bocs, de azok szokták mondani, akik nem tudnak mit kezdeni a vegaság helyzetével. Emellett persze azt is hiszik, hogy zabízű a szánk, mert ilyeneken élünk. 
Pedig a vegetáriánus étkezés tényleg változatos. Már ha belevetjük magunkat igazán.

Nálunk a családban csak mi vagyunk vegák. Senki más. Azaz az egyik unokatestvérem barátnője is az.
Természetesen, amikor a családom értesül erről a döntésemről, teljesen kiakadtak, megijedtek és féltek a helyzettől. Az anyukám leginkább, akinek nagyon szerettem a főztjét gyermekkoromban, és most is vannak kedvenceim, amióta magamra, magunkra főzök, sok mindent máshogy csinálok, és más íze lesz. Anyukám küzd az egész helyzettel és nem kreatív ahhoz, hogy újakat alkosson. Ám az új ételeket szereti megkóstolni :)
Elég nehéz neki alapból is főzni, mert apukám sem könnyű eset, elég válogatós, ráadásul nem ehet meg mindent, nem bír el mindent a szervezete, a gyomra. 

Az anyósom ellenben, aki remek szakács és cukrász is - amolyan egyszerű, de nagyon ügyes háziasszonyféle, - élvezi, hogyha kitalálhat nekünk valamit. És mindig kitalál valamit. :) :)
Amikor Férjjel összeházasodtunk, tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, mert én nem tudtam főzni, anyósom meg magasra tette a mércét, mert TÉNYLEG nagyon jól főz, és nem csak illemből mondom. Már most elég jó vagyok én is benne (csak így szerényen), de azért még messze nem érem utol őt. 

De aminek nagyon örülök, hogy Anyósom is szereti a salátákat, és sokat készít. Mindig van az asztalon valamilyen saláta. Merthogy salátát (majdnem) minden zöldségből lehet készíteni.
Az én nagy kedvencem egyébként a paradicsomsaláta, minden mennyiségében :) 

Emlékszem, hogy amikor már vega voltam, és bementem néhány étterembe vagy talponállóba, akkor kizárólag olyan vegás ételek voltak, mint rántott sajt, gomba és paradicsomos tészta. Meg saláta. Mivel se a gombát, se a paradicsomos tésztát nem igazán kedvelem, maradt a rántott sajt és a saláta. Hát... jó kis kombináció. De én azt gondolom, és nem akarom megbántani a szakácsokat, de lehetséges, ha nem biztos, hogy együtt sütik a húsokkal ezeket... :(
Merthogy a vegát nem tisztelik, nem fogadják el, vagy legyintenek, vagy nem normálisnak tartják, vagy hülyének (ha még a gyerekedet is így neveled, meg főleg!), esetleg röhögnek rajtad, és mindenféle megjegyzéseket tesznek.
Mondjuk én már ezen túl vagyok.
Úgyhogy üzenem:
Egyébként akár vega valaki, akár nem, vendégségben mindig van saláta. Vagy nem? Minden asztalra kerül, mert valahogy szokássá vált. Azt szokták mondani, hogy jó kiegészítője a húsnak, vagy egyéb zöldségeknek. Sőt, hogy tovább menjünk, a fogyókúráknak is nagy szereplője (én még mindig az életmódváltásban hiszek!), és persze a vegák alapeledele :)

De tudjátok, mindig nagy kérdés nekem, hogy például amikor egy 3 és fél csillagos szállodában nyaralsz, és ott nem tudnak neked adni vega ételt, sőt megijednek a vegaságodtól (ez 9-10 éve volt a Balaton mellett), akkor ez azért elgondolkodtató... Hogy egy hétig brokkoliból lehetett választani sárgarépával... Én egyébként nagy brokkoli-rajongó vagyok, de még én is meguntam, hát még Drága Férjet, aki nem az :(

És csak úgy mondom, végre megnéznék egy olyan főzős műsoros versenyt, amiben vega kajákat főznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése