2016. augusztus 29., hétfő

Balatoni, nem túl sikeres gasztro-túra

Tudom, már régen jelentkeztem, de az utóbbi időben nem igazán voltam itthon. Volt egy gyerektáborunk, amit szerveztem, és sok mindennel kellett foglalkoznom, de a főzéssel nem. A gyülekezeti testvérek ezt a terhet levették a vállamról, de ettől függetlenül finom és egészséges ételeket ettünk.
Utána nyaraltunk a Balatonnál, ahol szembesültem azzal, hogy nem igazán ismerik, vagy nem tudnak mit kezdeni a szállodák, talponállók vagy büfék a vegetáriánussággal, de a vegánsággal még inkább nem.
Minden étlapon csak a klasszikus, "ez jó a vegáknak, mert ilyesmit esznek" típusú ételeket találsz. Én úgy indultam el, hogy az egyetlen dolog, amit nem szeretnék enni a héten, az a rántott sajt. Alapból nem vagyok nagy sajtrajongó. Szoktam enni nagyon ritkán, de jól el vagyok nélküle. Nem szoktam helyettesíteni sem, mert nem szeretem az ételeket azért helyettesíteni, hogy olyan íze legyen, mintha... Pl. tejfölt is ritkán eszem, de nem igazán szeretem a növényi tejföl kifejezést, mert az nem tejföl, inkább valamiféle öntet, de ezen most nem fogok lovagolni, sem vitát nyitni. :)

Szóval, arra gondoltam milyen jó lesz majd felfedezni a Balaton adta vegán lehetőségeket, hiszen én alapvetően vegán beállítottságú vagyok, de nem borulok ki, ha esetleg tojás, tejföl vagy sajt van az ételben. Bár tény, hogy célirányosan így indultam, szent elhatározással, hogy megnézem, hogy milyen kreatívak és ötletesek a Balatonnál... Hát, nem igazán nyert.
Tény, hogy nem voltunk nagy szállodában vagy exkluzív éttermekben (szerintem a gyerekeinkkel ki is tiltottak volna minket :) ), de azért örültem volna, ha...

Így maradt néhány olyan étel, amiből lehetett választani.

Rántott sajt hasáb krumplival - tettek hozzá áfonyadzsemet is, mert ez camembert volt, és az dukál hozzá. Megettem, mivel nem igazán volt még más választási lehetőség. Annyira nem volt rossz, de ezután nem akartam ezt enni többet.
A gyerekek két dolognál maradtak: tejfölös tészta, mert az mindenhol van és sült krumpli kecthuppal. A gyerekek általában nem problémáznak az evéssel, nekik nem fontos, csak kell az evés az életben maradáshoz és a sok-sok ugráláshoz. :)
Számomra az egyik legfontosabb étel ez volt. Nagy paradicsom-rajongó vagyok, így mindenhol ettem egy paradicsomsalátát, mert szeretem megkóstolni, hogy ki hogy készíti. Volt izgi verzió és volt nagyon rossz is. De az biztos, hogy ezzel nem jártam rosszul. Este, vacsira egyébként is kiválóan alkalmas.

A palacsinta nagy kedvenc a családban, de amíg itthon majdnem minden héten kell sütnöm, addig a nyaralásban csak én vállaltam be ezt. Ám ezt is csak azért, mert gyermekkoromat idézte, a lángos-palacsinta hangulat. Mivel a lángost túl zsírosnak gondoltam és láttam, ez maradt. Kicsit bűnöztem. :)
Nos, ez a Vegaburger a jobbak között volt. Nagylányom rendelte, és meg is ette. Volt olyan burger, amelyik rettenetesen rossz volt, még Férj, aki egy hős, és mindig megeszi a gyerekek után a maradékot is azt mondta, hogy nagyon rossz volt. Nagylányom pedig, aki amúgy is arról híres, hogy felesleges enni, mert annyi minden más történik az életben, elfogyasztotta mind egy szálig. Kivéve a paradicsomot, azt én kaptam meg :)
Aztán végre találtunk egy helyet, ahol volt más is, mint rántott sajt. Falafel. Nagyon finom és nagyon guszta volt, és bár én általában magában szeretem az ilyesmit, most kértem rá egy kis snidlinges-fokhagymás öntet. Tudtam én, hogy nem vegán joghurt ez (nem eszem joghurtot sem, semmilyen formában, se simát, se vegánt), de így elég finom volt. Jól is néz ki, nem?

Nos, Balaton ide, Balaton oda, sokat kell még tanulniuk a vendéglátó helyeknek. 
Még akkor is, ha kevesebb vega vagy vegán érkezik hozzájuk, készülni kell rájuk. Ezen az utolsó helyen a szakács srác mondta, hogy volt egy vega barátnője, és ő mondta, hogy nem tud mit enni sehol, náluk sem. Tegyenek valamit ennek érdekében. És ekkor gondoltak erre, mint alternatív megoldásra. 
De én már annak is örülök, hogy valaki szóba áll ezzel.
Haladás. 
Csak szomorú, hogy ilyen kicsi a választék, és nem gondolnak ránk.
De egyszer!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése