2016. augusztus 1., hétfő

A Nyári Gyerektáborokról

Ti szoktatok táborozni? És főleg, gyerektáborokba menni?

Nos, ez ideig mi sem tettük. AZ elején úgy éreztük, hogy még kicsik hozzá a gyerekeink, és az az igazság, hogy Kata és Nimród még tényleg kicsit volt hozzá. De Zsófia elérte azt a kort és időt, amikor már tudtam, hogy önálló, és szüksége van arra, hogy más felügyelete alatt legyen, még akkor is, ha egy szobában aludt velünk. Mert olyan sokan voltunk.
Igen, igen, az idei FÜRKÉSZ TÁBORRÓL beszélek.
Sok érdekes és különleges dolog történt ott, amelyben nagylányom örömmel vett részt. Ő mondjuk bírja is az ilyesmit :)
Ugye szereted te is a gyermektáborokat? Szerintem ez igen jó ötlet. Mindegy, hogy kézműves tábor vagy túra tábor, esetleg alkotó tábor, de én a legjobban a bibliai jellegű táborokat preferálom. A mi, bózsvai táborunk azért is izgalmas, mert dolgozni is lehet oda menni. Persze már a nagyobbaknak, a tinédzsereknek, akik fizetést is kaphatnak, vagy az egyik táborban dolgoznak és egy másik tábort lenyaralhatnak... Ez mindig jó lehetőség. Lehet menni konyhai személyzetnek, gyermekfelügyelőnek, gyerektanító mellé segítőnek, állatgondozásra és még ki tudja mi mindenre. Ezt én persze nem tudom, csak láttam az évek során :)

Bózsvát nagyon szeretem, mert biztonságban tudom ott a gyerekemet. Körbe van kerítve, ismerik a szabályokat, hogy nem mennek ki a tábor területéről, és az is nagyon klassz, hogy mindenki figyel mindenki gyerekére. Szeretünk ott lenni, mert kalandos az élet Bózsván. 
Ilyenkor mi házban lakunk, mert én kicsit kényelmes vagyok, ellenben Férj bátor, és ő sátorozik. Ő mindig sátorozik.

Szóval, hogy miért érdemes a gyerekeket nyári KERESZTÉNY táborba küldeni? 
Zsófia szereti a napközis tábort is, amelyet az iskola szervez, és szerintem mindenhol jól érezné magát, mert ilyen a természete. Ő ezeket az alkalmakat bulinak éli meg, kimondottan társasági ember. 
De én nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy táborban legyen bibliai tanítás és vezetés. 
Látom azokat a fiatalokat, akik valamikor az én gyermekcsoportomban voltam - húha! -, hogy felnőttek, és komolyan veszik a feladatukat. Itt megtanulnak valami mást, valami többet. Remélem, hogy egyszer az én gyerekeim is közöttük lesznek.

1) KIBÍRJA - Ha Zsófián múlna - mint már sokszor említettem - egész nap csak a tévé előtt ülne, és bámulná. Ha rajta múlna. Itthon sem néz állandóan tévét, de Bózsván nem is jutott az eszébe, mert mindig volt mit csinálni, volt hova menni, program és terv. Meg kellett tanulnia, hogy vannak a tábori életnek szabályai és törvényei. A Fürkész táborban például nagy előnyt jelentett, hogy nem igazán volt wifi, - nem is igazán tudtam használni a telefonomat sem -, de a tinédzserek és kénytelenek voltak kommunikálni egymással, ami azért jó. Zsófi meg kibírta tévé nélkül.


2) MOZGÁS. - A gyerekek általában mozgásszegény környezetben élik a mindennapjaikat. Csak ülnek az osztályban órákon keresztül, görbe háttal és nem igazán fáradnak el. Itt rengeteg a mozgás. Mivel nagy a terület, rengeteget mozoghatnak. Ráadásul a táborban volt reggeli torna, amiben az elején még aktívan részt vett, de a tábor végére, már nem igazán ment a felkelés. :) A jó levegő és az, hogy folyamatosan mozgásban van, megteszi a hatását.
REGGELI TORNA
REMEK TÚRÁZÁSI LEHETŐSÉG, itt éppen Kőkapura indul :)
3. CSAPATMUNKA. - Mivel a Fürkész táborban csoportokban élnek, dolgoznak és mozognak, ez nagyon fontos alap arra, hogy megtanuljanak együtt dolgozni, munkálkodni, meghallgatni egymás véleményét, és azt, hogy nem megy, nem mehet mindenki a saját feje után. Amikor a csoport kommunikációján, megbeszélésén múlik azt, hogy meg tudják-e csinálni a feladatokat, az nagyon jó, nagyon aranyos és élvezetes.
ÁT KELLETT JUTNI ÚGY A FEHÉR ÉS PIROS FONALAKON, HOGY NE ÉRJENEK HOZZÁ. CSAPATMUNKA!
MOCSÁRJÁRÁS - EGYÜTT MUNKÁLKODVA ÉS EGYMÁSRA FIGYELVE. - Zsófiának ez gyengesége, de ebben nagyon jól teljesített.
NEM BELEBESZÉLVE A MÁSIK MONDATÁBA. - Jelentkezni jól megtanult az iskolában :)
UGRÁS A CSAPATÉRT!
 

4. ÚJ BARÁTOK - Bózsva egy kicsit bennfentes tábor, a legtöbb lakója, vendége adventista, vagy visszajáró érdeklődő, akik szeretik ezt a hangulatot, érdekli őket az egészséges életmód, a túrázások, a lelki beszélgetések stb. A gyerekeknél ráadásul sokkal gyorsabban alakul ki a barátkozás is. Zsófia könnyen megnyílik, Nimródkám már kevésbé. Neki a 2. héten nehezen ment, de szerdára már volt barátja, de akkor sem érezte jól magát. De ennek ellenére jó látni, hogy beszélget másokkal, játszik másokkal, odafigyel a másikra.
Csodálatos volt látni, és Zsófi mesélt is róla, hogy jó barátságot kötött egy kisfiúval, aki mily véletlen, szintén Nimród :) - Egyébként Mézes Judit barátnőm kisfia, akiről már olyan sokat beszéltem...
 
Szeretném felhívni a figyelmet a hátuk mögött található zászlóra. Az a különlegessége, hogy ezt a gyerekek maguk találták ki (mármint a nevet), maguk készítették, alkották meg, ők rajzoltak rá, a nagy fiúk mentek az erődbe zászlórúdért, és így, csapatmunkában készült el.
De vannak és lesznek barátságok és még több és új...

5. LELKISÉG - Nagyon jó dolog az, hogy a gyerekeink ezalatt az idő alatt is hallhatnak bibliai tanításokat, figyelhetnek Isten üzenetére. Ki tudja, hogy mit hoznak haza a kicsi szívükben, de ha már egy apró magocskát, akkor is jó.
CSOPORTBESZÉLGETÉS ÉS LELKIZÉS :)

REGGELI ELŐADÁSRA KÉSZÜLŐDVE
6. FÜGGETLENSÉG. - Nagyon nehéz ezt mondani, és megélni, de itt nagyon önállóvá válnak a gyerekek. Megtanulják azt, hogy függetlenek legyenek. Nem igazán látjuk őket, mert mennek a feladataik után, meg játszanak, bicikliznek, barátkoznak, már egyedül sorban állnak az evéshez, ha megszólal a kolomp... Szóval ez sokat segít. Leginkább Nimródon láttam, aki az 1. héten nagyon küzdött azért, hogy megtanuljon bicózni, és ha nem ment, újra és újra nekifogott. És pl. a férfi zuhanyzóba is egyedül ment, megfürdeni, fogat mosni, nem is igazán kellett ránéznem. Persze, megkértem apukákat, hogy nézzenek rá, de nem igazán kellett a segítség, és nagyon büszke voltam rá. Meg vagyok is.
Zsófia már régóta önálló és független, talán kicsit túlságosan is....

7. ÚJ KÉSZSÉGEK - alakulnak ki. Mivel ilyenkor érzékenyebbek a gyerekek, jobban oda tudnak figyelni egymásra. Vannak persze konfliktusok, de megtanulnak bocsánatot kérni, segíteni a másiknak, megosztani a tulajdonukat (ami azért nem könnyű a gyerekeknél), figyelni arra, hogy jusson mindenkinek elég étel, hogyha valaki vizet kér, adni tudjon a másiknak és még sorolhatnám... Vagy kiderülhet, hogy milyen remekül kézműveskedik a gyerek, kiélheti kreatív hajlamait és ez nagyon jó. Ebben igazából Kata működött a legjobban.
KATA ÉS ANNA BABA BARÁTSÁGA

8. TERMÉSZET. - Bózsva gyönyörű. Egy csodálatos kis helyen található, egy különleges hangulatot árasztó hely. Remek kirándulási és túrázási lehetőséget biztosít, jó sok megmászni való heggyel. De sok gyermek, főleg ha a városban él, itt megtapasztalhatja a Teremtő Isten csodálatos jelenlétét itt.

Szóval, tudom, én tényleg elfogult vagyok, de azt mondom nektek, ha egyszer szép és különleges helyre szeretnétek menni, akkor szeretettel ajánlom ezt a tábort, nézzetek be hozzánk! Mi jövőre mindenképpen megyünk. Újra!

UI: A jövő héten a gyülekezetünkben Gyermektábor lesz. Kicsit izgatott vagyok, de remélem, hogy minden rendben lesz. Majd beszámolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése