2019. április 16., kedd

A szójáról


Amikor már milliószor megkérdezi tőlem valaki, hogy "akkor mit tudsz te enni?", kontra: "és a fehérje?" kérdéseket, nos bevallom, hogy kezdem unni. De tényleg.
Szívesen elmondom egyébként mindenkinek, hogy nem, nem kívánom a húst és igen, tudok mást is enni helyette, és szoktam is :), de nem mindig fogják az emberek.
Még akkor sem, ha rám néznek meg Férjre és láthatják, hogy nem fúj át minket a szél, jó húsban vagyunk, és még élünk!
Aztán elmondom, hogy igen, mi fogyasztunk szóját és igen, mi szeretjük.

Az elmúlt időszakban nagy vita alakult ki arról, hogy mennyire egészséges a szója, meg hogy szabad-e egyáltalán enni. De vajon tudják-e az emberek, akik ezért dünnyögnek meg beszólogatnak, hogy ők is naponta fogyasztanak szóját? Legalábbis sokuknak fogalma nincs arról, hogy szóját esznek, mert nem gondolják végig, hogy pl. a halkonzervekbe is tesznek, vagy a húsos ételekbe pl. Vajon mitől olyan olcsó a sima parizer? Mert hogy nem 100 % húsból áll, az biztos!

A szójában sok a többszörösen telítetlen és alacsony telítettségű zsír, a rost, a vitamin és az ásványi anyag. Így a természetes szójatermékek, például a tofu, a szójatej  helyettesíthetik a vörös húsokat és más egészségtelenül zsíros fehérjeforrásokat.Ezt egy amerikai dietetikus mondta, nem én. :)


A szója az egyetlen növényi fehérjeforrás, amely a szervezet megfelelő működéshez szükséges mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Azaz helyettesítheti a húst és a tojást is. Fél bögre főtt szójabab a napi fehérjeszükséglet körülbelül egyharmadát fedezi. A szójabab koleszterinmentes, és alacsonyabb a szívnek egészségtelen telített zsírsavtartalma, mint a hús- és tejtermékeké.

És mindemellett azt mondom, hogy ezt is ésszel kell enni. Figyelni kell a táplálkozásunkra. A mértékletesség mindenképpen érvényes. 

Azt is tudom, hogy van, aki allergiás rá. Nyilván azoknak nem ajánlom.
Mi szeretjük, a család egyik kedvence a szója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése