2021. április 18., vasárnap

Erle Stanley Gardner: Perry Mason és az eltűnt bankár esete

Már egy ideje nagyon hiányzik az olvasás. Amióta itthon vagyunk, és karantén tanulás van, megmondom őszintén, kevés alkalommal vettem elő könyvet, hogy olvassak. Egyszerűen nem volt rá időm. Reggel felkeltünk, és 8-tól fél 2-ig valamelyik felsős gyereknek órája van. Ilyenkor persze lehetne olvasni, de mivel a legkisebb még igényel teljes figyelmet, nem tudok leülni olvasni. Ráadásul van egy kisfiú, akivel majdnem minden nap tanultunk rendszeresen. Ő nem az én gyermekem, ők nem kérték a segítségemet, pedig felajánlottam. :( Itt is volt egy elég komoly és kemény csatám az anyukával, aki elég furcsán képzeli el a dolgokat, de ezt most itt nem szeretném elmondani. A gyerek nem tehet róla, és minősíteni meg nem szeretnék. 

De az tény, hogy elfáradok egész nap, és nagyon örülök, amikor esténként leülhetek olvasni. Azaz leülhetnék, de mindig van és történik valami. És megmondom őszintén, hogy az utóbbi időben, amikor volt egy kis időm, akkor inkább sorozatot néztem. Igen, ez az én függőségem. Az egyik. :) Viszont azzal a tudattal fekszem le, hogy mindig van egy könyv mellettem, és nem mindig mély lélegzetvételű. Igen, van ott Biblia is, és használjuk is, mert vannak lelki könyvek is, ezeket nem mindig használom, de kicsit úgy érzem magam, mint Agatha Christie, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy mosogatás közben születnek meg a legjobb gyilkosságok, mert nagyon utált mosogatni. 

Nos, ez úgy indult, hogy rátaláltam az egyik sorozatoldalon egy Perry Mason sorozatra. Most forgatták, és bár nekem vannak kételyeim az ilyen sorozatokkal kapcsolatban, elkezdtem. Még csak 1 részt láttam, és nem tudom eldönteni, hogy szeretni fogom-e, vagy hogy végig akarom-e nézni. Sok gondolat elég feltételes. Majd meglátjuk. Kíváncsiságból valószínűleg végigszenvedem, de most úgy érzem, hogy az a kép nem az a kép, ami bennem él vele kapcsolatban.

És akkor eszembe jutott! Már többször említettem, hogy szeretem Gardner könyveit. És Perry Mason stílusát. Meg a kort, amiben ezek a könyvek játszódnak. És szeretem azt is, ahogy Gardner ír. Eseménydús történések, sok párbeszéd, követhető élmények, de persze mindig van benne egy csavar. Egy kicsi Perrys, ahogy a könyvben mondani szokták.

Eredeti cím: The Case of the Careless Kitten

Eredeti megjelenés éve: 1942

Történet:

Az „eltűnt bankár esete” címet viselő regényének egyik főhőse, a fiatal és szép Helen rejtélyes telefont kap. Több mint egy évtizede nyomtalanul eltűnt és sokak által halottnak hitt nagybátyja telefonál. Visszatérését tervezi, s ehhez a lány segítségét kéri, s azt, hogy találkozójukra vigye magával a híres ügyvédet, Perry Masont… Az érthetetlen események ezzel kezdetüket veszik. Gyilkosság és gyilkossági kísérletek követik egymást, a zsarolás lehetősége is felmerül, s fontos tanú elrejtése miatt a rendőrség Perry Mason titkárnőjét, a szépséges Della Streetet is letartóztatja. Hogyan sikerül az ügyvédnek a bírósági tárgyalás során tisztáznia titkárnőjét úgy, hogy közben az eset körüli rejtélyek is megoldódnak?

Volt benne macska is. :) És ez a macska segített megoldani a rejtélyt, amit mindig jól esik olvasni. A macskák jó fejek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése