2022. február 20., vasárnap

A nap kérdése #19.

 

Milyen idegen nyelven/nyelveken beszélsz?

Sajnos nem beszélek nyelveket.

Az általános iskolában még tanultam oroszt, és én nagyon szeretem ezt a nyelvet. Tagozatos voltam, és sok minden megmaradt, megragadt. De nem tudok már beszélni, amit sajnálok.

Aztán lelkesedésemben, mivel imádom Franciaországot, magán úton megtanultam franciául, ami elég jól ment. Amikor kint voltam Párizsban elég jól elboldogultam, de már kb. 20-25 éve nem használom, így nem tudok franciául sem. Mindig tervezem, hogy újra előveszem és felelevenítem a tudásomat, de aztán elmarad.

Egy kávét.
- Jó napot!
- Igen, egy kávét.
- Jó napot, hallgatom
- Egy kávét!
- Jó napot!
- Te hülye vagy, vagy mi?
- Jó napot Uram. Soha nem szolgálók ki durva vásárlót.

Még talán az angol megy a legjobban, amit egyszer szintén elkezdtem felnőttként, és talán ezzel boldogulok a legjobban. Azt szoktam mondani, hogy az angolom fapados. Az írott szöveget elég jól megértem, bár az igékkel és a jelentésükkel néha van gondom, de beszélni nem tudok. Mondjuk mostanában a kislányommal angolul beszélgetünk, mert nagyon igényli. De ő sokkal, de sokkal jobban beszéli, mint én. Az összes gyerekem jobban beszéli, de Kata igényli is. Nekem azért meg kell küzdenem a szavakkal, mert nem használom. Néha nézek angolul filmeket, vagy levelezek emberekkel angolul, de az is nagyon körülményes nekem. Úgyhogy inkább azt mondom, hogy nem tudok egy nyelvet sem. 

Tanultam hármat, de egyiket sem sajátítottam el annyira, hogy beszélni is tudjam. Ez elég szomorú. De azért nem adom fel. Azt hiszem. :)

És Te?


1 megjegyzés:

  1. Sajnos nem dicsekedhetek ilyen tudással, oroszt és angolt tanultam azt is régen! Sok minden megmaradt belőle ami néha előjön, de nem tudnék vele boldogulni sehol -sem:-)) Érdekes abban az időben még az volt a szokás hogy óra előtt akár orosz akár angol a hetesnek a megfelelő nyelven jelenteni kellett, na ezt jól megjegyeztem!

    VálaszTörlés