2022. március 5., szombat

Tatán jártunk

 Mostanában egyre többet járunk kirándulni. A közeli Vértes mostanában a cél, ahol sok felfedeznivaló vár ránk. A Vértes 40 km hosszú hegység. Jobbára mészkőből épül fel, ezért olyan fehérek a sziklái. 

A téglalap alakú hegység nagy kiterjedésű fennsíkját tölgyesek és bükkösök borítják.Szarvasok, őzek, vaddisznók élnek itt. (Sajnos legtöbbjüket fejdíszként láttam, legnagyobb szomorúságomra. Utálom a vadászházakat és az ilyen jellegű helyeket.)

A Vértes nevének eredetéhez érdekes történelmi monda fűződik: III. Henrik német császár 1051-ben nagy sereggel tört be az országba, hogy uralma alá hajtsa a fiatal magyar államot. Béla királyfi vette fel ellene a harcot a Vértes hegység tövében.A németek nehéz vaslemezekből készített páncélruhát, vértet viseltek. Nehezen mozogtak a súlyos öltözetükben, nem tudtak ellenállni a villámgyorsan támadó magyar lovasoknak. Mind ott vesztek volna a csatamezőn, ha el nem menekülnek. S hogy könnyebben futhassanak, elhajigálták nehéz páncéljaikat is. Annyi volt az eldobált vért, hogy jobban beborította a fölet, mint a fű. Ezért nevezték el a hegyésget Vértesnek. - Így jegyezték fel a régi krónikák.

A magyar történelem sok más eseménye is kapcsolódik a Vérteshez. Az erdők mélyén várromok rejtőznek. Valamikor királyok és hatalmas főurak lakták ezeket a sziklafészkeket. Nagy Lajos király kedvenc vadásztanyája Gerecsér vára volt. Gesztesen Zsigmond tartotta udvarát, a tatati várból pedig Mátyás király szállt ki vadászni. Négy emeletes zömök tornyával ma is ott áll Mátyás hajdani vára a tatai Nagy-tó partján.



Lőréses bástyáit mély vizesárkok övezik, mintha még mindig a törökök támadásaitól kellene tartani. Pedig csak a kirándulók tömegei ostromolják. Most is nagyon sokan voltak, meg is lepődtem, de mivel jó idő volt, mégsem az. Sokan kirándultak, sokan sétáltak, volt, akik futottak a vár körül, kutyát sétáltattak, nagyon hangulata volt.

Tata rendkívül érdekes dunántúli város. Évek óta a környékén élek, de még valahogy nem sikerült eljutnom. A gyerekek az iskolával már jártak Tatán, de én valahogy nem jutottam el ide, pedig már egy ideje terveztem. Szóval, elég különleges hely TAta. Tele van forrásokkal, patakokkal és tóval. Az utcáin vizek csobognak, a házak között sok a nagy park. A Néppark tele van növényritkasággal. Nagyon sok itt a legkülönfélébb haza és külföldi fafajta. Itt van a magyar sportolók edzőtábora is, ahol felkészülnek a versenyekre. Itt most nem jártunk.

De néhány képet még megosztok veletek, hogy lássátok, milyen szép kis hely. 




                                                               Nagyon szeretem a kacsákat. 

Zsófi és Öveges professzor - Szereti a fizikát.



                                                                                 Romantikus pillanat

Hamarosan jövök még a kalandokkal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése