2023. január 21., szombat

Egy kisgyermek megismeri Istent 2.

Abban az időben ritkán szólott az Úr. Nem voltak olyan emberek, akik meghallották volna az Úr szavát, és tovább adták volna.

Éli főpap öreg volt már, és szemei meghomályosodtak, alig látott. Ezért az ifjú Sámuel őrizte az Úr szent ládáját. Egyik este lefeküdt a szokott helyére, a láda mellé. Éli is lefeküdt már. Mindenütt sötétség volt, csak az Úr mécsese világított egy keveset. És ekkor megszólalt az Úr: "Sámuel! Sámuel!" 
Ő pedig talpra ugrott, Élihez szaladt, és ezt mondta neki: "Hívtál engem, itt vagyok." 
Éli csendesen válaszolt: "Nem hívtalak fiam, menj vissza, feküdj le!" 
Sámuel engedelmesedett. De alig szenderedett el, újra hívta őt egy hang. Ismét Élihez szaladt, Éli pedig megint visszaküldte aludni. Amikor azonban Sámuel harmadszor is megállt előtte, akkor megértette, hogy bizonyára az Úr szólítja a gyermeket. Ezért így tanítgatta őt: "Menj, feküdj le, és ha újból szólít, mondd ezt: Szólj Uram, mert hallja a te szolgád!"
Sámuel Éli tanácsa szerint cselekedett. Visszament, lefeküdt, és amikor Isten újra szólította, így válaszolt: "Szólj Uram, mert hallja a te szolgád!" Ekkor az Úr ezt mondta neki: "Sámuel! Én meg fogom fenyíteni Éli főpapot, mert eltűri, hogy a fiai nem tisztelnek engem, hanem gonosz dolgokat cselekszenek."
Az Úrnak ezek a szavai később beteljesedtek. Éli gonosz fiai egy csatában estek el, apjuk pedig akkor halt szörnyet, amikor meghozták neki fiai halálhírét.
Sámuel pedig felnövekedett. Az Úr mindig vele volt, gyakran szólt hozzá, és beteljesedett mindaz, amit általa mondott az embereknek. Egész Izrael megtudta, hogy az Úr prófétájául rendelte őt.
Felismerték, hogy amit Sámuel mond, az az Isten szava!!





* Hányszor ment Sámuel Élihez?
* Mit kellett Sámuelnek válaszolnia Isten hívására?
* Vajon Te meghallod Isten hívó szavát? 
* Mit gondolsz, miért fontos, hogy templomba, gyülekezetbe járj már kis korodban is? Tényleg csak a felnőtteknek való a hit?
* Milyen feladataid vannak a gyülekezetben? Miben tudsz segíteni?
* Ha a gyülekezetben vagy, igyekszel-e meghallgatni az Úr hívását?
 
Kézműves

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése