2023. január 14., szombat

Egy kisgyermek megismeri Istent

Volt Silóban egy szentély, ahol Izrael népe Istent tisztelte és áldozatot mutatott be az Úrnak. Itt imádkozott egyszer egy szomorú asszony, akit Annának hívtak. Nem volt gyermeke, ezért könyörgött Istenhez: "Ó, Uram, lásd meg szomorúságomat! Gondolj rám, ne feledkezz meg rólam! Ha fiúgyermeked adsz nekem, akkor ő egész életében a tied lesz, téged fog szolgálni." 

Anna ezután hazament. Az Úr pedig nem feledkezett meg róla. Hamarosan gyermeke született. Sámuelnek nevezte el, ami azt jelenti: ISTEN MEGHALLGATOTT ENGEM.
Anna pedig megtartott a fogadalmát. Amikor fia nagyobbacska lett, elvitte őt a silói szentélybe, hogy ezentúl ott éljen. Ezt mondta Éli főpapnak: "Ezt a gyermeket az Úrtól kértem imádságban, ezen a helyen. Szolgálja hát az Urat egész életében!" Így került Sámuel Silóba. 

Tudod-e?

Siló (héberül: שִׁלֹה, שילה ), zsidó település a mai Ciszjordániában. Lakossága mintegy 2400 fő volt 2011-ben. A településnek nagyobb jelentősége az ókori Izraelben volt. A királyság előtt Izrael törzseinek vallási központja. Itt volt a szent sátor, és itt őrizték a szövetség ládáját. Itt töltött ifjúságát Sámuel próféta Éli főpap szolgálata mellett.

Siló Bétel és Sikem között feküdt, Jeruzsálemtől kb. 40 km-re északra.

* Mi volt jellemző az akkori korra? 
* Miért volt különleges Anna kérése és ígérete?
* Mi volt Éli feladata?
* Kiket bíz meg ma Isten ilyen különleges feladattal?
* Mi a szülők feladata ma, és mi egy pap/lelkész feladata?
 
EZ a kézműves megtalálható a neten. A képen lévő fehér felirat egy jó oldal, ahol sok kézművest találhattok!
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése