2016. április 15., péntek

Virágos hangulatban

Nagyon szeretem a virágokat. Nem bent a házban, mert azokat mindig elfelejtem locsolni, - éppen ezért nem is én vagyok a viráglocsoló felelős itthon, a családban :) -, de kint a kertben nagyon szeretem. Férj is, és sok szép virágot ültettünk, és még fogunk is.
Már vettem is apró szegfűt, amit gyermek koromban nagyon szerettem, mert mindig volt otthon. Még nem jutott időm és lehetőségem a kertészkedésre, mert nemhogy földet nem érhet a kezem, de még vizet sem - a jövő héten is még csak mértékkel...

Virágok közt lenni nagyon jó.
Kedvenc tulipánjaim, amelyek folyamatosan csökkennek, mert gyermekeim behordják ajándéka nekem :)
Férj meggyfája, amit már nagyon vár :)
De az ember valahogy mindig is különleges vonzalmat érez az ibolya iránt. Ti nem vagytok vele így?
Jó, jó, itt éppen nem volt sok egy helyen, de akkor is nagyon szeretem őket. Gyönyörűek és szeretek hozzájuk lehajolni, begyűjteni őket, az apró szárukkal, és kis pohárkába tenni... Most ezt nem tettem meg, mert túlburjánzott a házban a tulipán... de olyan csodálatos illata van a sok ibolyának együtt.

Aztán, amikor utánaolvasgattam, kiderült, hogy az ibolya másra is igen jó!
Nahát! Én nem ismerem annyira a "fűben-fában" dolgokat :), bár próbálok természetes dolgokat használni az életünkben és a ételünkben is. Azt is tudtam, hogy használják dekorációnak süteményekhez és ételekhez is, tehát ehető.
De hogy még mire jó?
Leveleit, virágait, ritkábban gyökereit is felhasználják. Nyálkaoldó hatásánál fogva köptetőként, légzőszervi megbetegedésekben. A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. A levéldrogot nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használják. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot. A gyökeréből enyhe hashajtó hatású szirupot készítenek. Virágait kandírozva süteményekhez is használják.
Mérsékelten használandó, mert a benne lévő szaponin rosszullétet, hányást is okozhat.


kép a netről
Mint kiderült, sok mindent lehet vele kezdeni. Lehet belőle szirupot készíteni, megszárítani a levelét teának, amikor jön a köhögős időszak. Nahát....! Én meg csak lepődöm meg! - Mondjuk Nimród nem hiszem, hogy kipróbálná...

NÉHÁNY ÖTLETES RECEPT, AKI KI MERI PRÓBÁLNI, AZOKNAK SZERETETTEL AJÁNLOM!
  • 1. Próba: 3 bögre cukor, 2 bögre víz, 1 bögre ibolya. Felforraljuk, főzzük kb. 5 percig, amíg besűrűsödik, majd levesszük, és kész.
    Eredmény: méregzöld  szirup, köptetőszirupnak kiváló lesz!
  • 2. Próba: 3 bögre cukor, 2 bögre víz, 1 bögre ibolyaszirom, mert a franciák szerint csak a szirmokat kell beletenni. A cukrot a vízzel  5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön, majd  beleöntjük a hosszasan szedegetett szirmokat, és gyorsan le a tűzről.
    Eredmény: egy csupazöld szirup. Na jó, végül is, köptetőszirupból sosem elég.
  • 3. Próba: 3 bögre cukor, 2 bögre víz, 1,5 bögre ibolyaszirup, 1 citrom leve. 5 percig főzzük a cukrot a vízzel, majd beleöntjük a citromlevet és az ibolyaszirupot. Még főzzük 1-2 percig, aztán levesszük. Eredmény: kellemesen lila-rószaszín szirup!!!!!!
kép: wholeliving.blog.hu
Teljesen jó ötlet, nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése