2024. február 4., vasárnap

Minden nap ünnep! - 02.04.

 

A rák elleni küzdelem világnapja - 02.04.
 Általában igyekszem mindig valami vidámat, kedveset választani, de ezt most fontosnak éreztem. Mert mindenki családjában, barátságában, ismerőseinél találkozhat vele. Sajnos része a mindennapjainknak. 
 
Előbb-utóbb úgy tűnik, a rák mindannyiunkra hatással van. Éppen ezért a február 4-i rákellenes világnap fontos nap annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, a felismerésre és a kezelésre. A Nemzetközi Rákellenes Szövetség által 2008-ban elindított rákellenes világnapi tevékenységek célja, hogy 2020-ig jelentősen csökkentsék a rák okozta megbetegedések és halálozások számát.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rák világszerte az egyik vezető halálok. Az Union for International Cancer Control (UICC) 1993-ban alakult. A genfi székhelyű szervezet egy tagságon alapuló társaság, amely a rák felszámolásán dolgozik szerte a világon, és előmozdítja az orvosi kutatást. Irányításával ugyanebben az évben a svájci Genfben ünnepelték az első Nemzetközi Rákellenes Napot. Számos neves szervezet, rákszövetkezet és kezelőközpont is támogatta ezt a kezdeményezést.
 
A Rákellenes Világnapot 2000-ben az első rákellenes világcsúcson tették hivatalossá. Az eseményre Párizsban került sor, és a világ minden tájáról rákellenes szervezetek tagjai és neves kormányzati vezetők vettek részt rajta. Aláírták a „Párizsi Charta a rák ellen” elnevezésű, 10 cikket tartalmazó dokumentumot, amely felvázolja a rákos betegek életminőségének és megkönnyítésének javítására irányuló globális elkötelezettséget. Kiemelték a rák kutatásába, megelőzésére és kezelésére irányuló előrehaladást és a befektetések növelését is. E charta X. cikke hivatalosan február 4-én nyilvánította a Rákellenes Világnapot.
 
A ráknak számos fajtája van, ezért különféle színek és szimbólumok használatosak egy adott ráktípus megjelölésére és az ellene való küzdelem elősegítésére. Például a narancssárga szalag célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek rákra, míg a rózsaszín szalag globálisan a mellrák tudatosítására szolgál. A betegek és a túlélők reményének szimbólumaként a nárciszvirágot az Amerikai Rákszövetség egy olyan jövő érdekében használja, ahol ez az életveszélyes betegség már nem létezik.
 
Ezen a napon évente több száz eseményre és adománygyűjtésre kerül sor szerte a világon, hogy egyéneket, közösségeket és szervezeteket hozzanak össze kórházakban, iskolákban, üzletekben, piacokon, közösségi termekben, parkokban stb., hogy kampányoljanak és emlékeztessenek arra, hogy a rák által sújtottak nincsenek egyedül, és mindannyian közös felelősségünk a betegség globális hatásainak csökkentésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése