2017. december 28., csütörtök

Mézeskalács

Tudom, már elmúlt a karácsony, de a két ünnep között nem jutottam sem bloghoz, sem nethez. Igazi csendes hét volt. Van is néhány megmaradt finomság a tarsolyomban :)
A gyerekeim nagyon szeretik a mézeskalácsot. Ezért nem csak karácsonykor sütünk, hanem amikor van kedvünk.

A tésztához szükség: 60 dkg liszt, kb. 25 dkg porcukor, 20 dkg vegyesméz, kb. 2-3 dkg vaj, 3 tojás, fél zacskó fűszerkeverék, 1 kis kávéskanál szódabikarbóna. Én kakaóport nem szoktam beletenni, teljesen felesleges, barna lesz a méztől és a fűszerkeveréktől.

A lisztet, a porcukrot, a mézeskalács fűszert és a szódabikarbónát egy tálba tesszük.
A mézet a vajjal meglangyosítjuk, és a tojásokat is elkeverjük.
A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.
Ezután folpackkal letakarjuk, és a hűtőben 1-2 napig pihentetjük. (Szerintem jót tesz neki a 2 nap is!)
Aztán lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk. És mindenféle formát szaggatunk.
Tavaly tudtam rénszarvas-formát szerezni, idén nem jutottam el a rokonhoz, hogy elkérjem... (mert hogy rénszarvas-mániám van).

Nem igazán szeretem a díszített mézeskalácsokat, ahogyan a kisfiam sem, így készült egy nagy adag sima. Elég puha így is a kalács, de mindig rakok a dobozba almát, amitől jobban megpuhul.

A gyerekek Télapóra kaptak ilyen dekor tollat, aminek igazán Férj örült.

Néhány mézeskalácsnak neki is állt. A lányom nagy örömére, mert ő meg leginkább a díszítetteket ette.
Férj nagyon jó ezekben. Nekem nincs hozzá türelmem. De azért tényleg szépek lettek.

Igazából a második adag is elkészült azóta. Azt pedig innen, a Rupáner konyhából szedtem. Nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése