Tudom, már elmúlt a karácsony, de a két ünnep között nem jutottam sem
bloghoz, sem nethez. Igazi csendes hét volt. Van is néhány megmaradt
finomság a tarsolyomban :)
A gyerekeim nagyon szeretik a mézeskalácsot. Ezért nem csak karácsonykor sütünk, hanem amikor van kedvünk.
A tésztához szükség: 60
dkg liszt, kb. 25 dkg porcukor, 20 dkg vegyesméz, kb. 2-3 dkg vaj, 3
tojás, fél zacskó fűszerkeverék, 1 kis kávéskanál szódabikarbóna. Én
kakaóport nem szoktam beletenni, teljesen felesleges, barna lesz a
méztől és a fűszerkeveréktől.
A lisztet, a porcukrot, a mézeskalács fűszert és a szódabikarbónát egy tálba tesszük.
A mézet a vajjal meglangyosítjuk, és a tojásokat is elkeverjük.
A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.
Ezután folpackkal letakarjuk, és a hűtőben 1-2 napig pihentetjük. (Szerintem jót tesz neki a 2 nap is!)
Aztán lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk. És mindenféle formát szaggatunk.
Tavaly tudtam rénszarvas-formát szerezni, idén nem jutottam el a rokonhoz, hogy elkérjem... (mert hogy rénszarvas-mániám van).
Nem
igazán szeretem a díszített mézeskalácsokat, ahogyan a kisfiam sem, így
készült egy nagy adag sima. Elég puha így is a kalács, de mindig rakok a
dobozba almát, amitől jobban megpuhul.
A gyerekek Télapóra kaptak ilyen dekor tollat, aminek igazán Férj örült.
Néhány mézeskalácsnak neki is állt. A lányom nagy örömére, mert ő meg leginkább a díszítetteket ette.
Férj nagyon jó ezekben. Nekem nincs hozzá türelmem. De azért tényleg szépek lettek.
Igazából a második adag is elkészült azóta. Azt pedig innen, a Rupáner konyhából szedtem. Nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése