2017. december 29., péntek

Mazsolás kalács

Egy régi kedvenc, amit nagyon-nagyon-nagyon szeretek. Bár a kisfiam nem eszik mazsolát, ilyenkor szoktam neki mást készíteni. Mákos vagy csokis sütit :)

Úgy indult, hogy mivel én szeretem a süteményeket, (leginkább a kelt tésztás és az egyszerű sütiket) de a családom kicsit bonyolult e tekintetben, mert
- Férj nem édes szájú, nála inkább a pizza a nyerő :) bár megeszi a süteményeket, de nem mondja, hogy úúúúúúúgy enne valamit...
- Zsófia azokat, amelyekben gyümölcs van,
- Nimród azokat, amelyekben NINCS gyümölcs, sem mazsola, de leginkább csokis...
- Katának minden jöhet, ezért vele élmény minden étel.
- Én meg szimplán mindet megeszem :), ezért nehéz úgy sütni, hogy minden mindenkinek jó legyen.

Így úgy döntöttem, hogy mindenkinek jó legyen (nekem is :) ), szombatonként a gyülekezetet örvendeztetem meg egy kis süteménnyel. Így mindenki jól jár, és mindenki örül. És ráadásul nem nekem egyedül kell megennem egy tálca süteményt. (Azért a fenékméretre érdemes odafigyelni!!!)

 Hozzávalók:
40 dkg mazsola, 5 dkg élesztő, 15 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej, 1 kg liszt, 20 dkg vaj, 2tojás, 1 tk őrölt fahéj
A kenéshez:
1 evőkanál tej, 1 tojás

Előkészítés:
A mazsolát langyos vízben legalább 30 percig áztatjuk. Az élesztőt egy csipet cukorral a tejbe morzsoljuk és kb. 10 percig állni hagyjuk.

Elkészítés:
1. A lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet. Kevés liszttel elkeverjük, vékonyan megszórjuk liszttel, és meleg helyen kb. 30 percig pihentetjük.
2, A liszthez adjuk a cukrot, a tojást, a lgy vajat, a fahéjat, 1 teáskanál sót, és alaposan összedolgozzuk. (Ha van kézi robotgép, a dagasztóspiráljával). Akkor jó, ha a massza hólyagos,fényes és elválik az edény falától. A mazsolát alaposan lecsepegtetjük, és a masszába keverjük.
3. Kivajazunk egy tepsit, a közepébe rakjuk a kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát, és beletesszük a tésztacipót. A tejet elkeverjük a tojással, megkenjük a tészta tetejét, keresztben bevágjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztjük.
4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kalácsot kb. 1 órát sütjük. Akkor jó, ha a teteje ropogósra sült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése