2021. szeptember 9., csütörtök

Könyvajánló - P.G. Wodehouse: Gyöngyök, nők és Monty Bodkin

 Nemcsak Jane Austennek vagyok lelkes rajongója, hanem P.G.Wodehousenak is, akit a testvérim mindig "vadhúsnak" hívott. Az eredeti neve Sir Pelham Grenville Wodahouse volt, és a barátai csak Plumnak becézték. Szegény, Szilvaként létezni! :) Mindenesetre szerintem ragyogó regényeket írt, és igazi karakter-bemutatós, megnevettetős. Először, kb. 15-16 lehettem, amikor rátaláltam a Forduljon Smith-hez című regényét, aztán jött a Kirabol a komornyikom, ami azóta is az egyik kedvencem. 

Nem annyira szeretem azt a fajta angol humort, amit pl. Galla Miklós képvisel (ő számomra eléggé irritáló figura), és a Monty Python sem a kedvencem. De Wodehouse annyira finoman és olyan iróniával műveli az angol humort, hogy hangosan nevethetnéked támad.  

Van néhány Wodehouse a polcomon, és el is határoztam, hogy újra nekifogok, és elolvasom mindet. Újra. De aztán a könyvtárban ráakadtam újakra, és persze, hogy azok jönnek most. Nevetni nagyon kell és nagyon fontos. És ehhez WODEHOUSET ajánlom a legjobban. 

Amikor kezembe akadt ez a könyv, és elolvastam, tudtam, hogy a kedvencem között lesz. Annyira jó volt, és olyan fergeteges humor volt benne. És a legmegdöbbentőbb számomra, hogy rengeteg bibliai idézet, citálás olvasható, ami egy-egy mondatban nem kínos, hanem zavaró, hanem pont odaillik.

Történet:

Monty Bodkin Hollywoodból újra Londonba tér, maga mögött hagyván összetört szívű titkárnőjét, Sandy Millert, mert Monty az angol női gyeplabdaválogatott játékosába, Gertrude Butterwickbe szerelmes. Ám a lány atyja feltételt szabott. Montynak egy teljes évig dolgoznia kell...

Higgyétek el, érdemes Wodehouset olvasni. Jót tesz a léleknek. Nálam már ott a következő. :)

1 megjegyzés:

  1. Wodehouse nagyon jó. Én a Rengeteg pénzt szoktam minden évben elolvasni. Nagyokat nevetek rajta most is.

    VálaszTörlés