A csokoládéval borított dió, mandula, mogyoró nemzeti napja minden év február 25-én van. És talán nem is meglepő, hogy pont ezzel kezdődik a mai nap. :)
Tudtátok, hogy kb. 100 éve annak, hogy eladták az első csokoládéval bevont földimogyorót?
A
csokoládét nagyon sokan szeretjük, és hozzáadtak még egy diófélét, hogy
még jobb legyen. Jobb egyáltalán? Nem tudom. Én régebben ettem úgy sima
csokit, hogy mellé ettem a mazsolát és a mogyorót, és úgy lett
mazsolás-mogyorós csoki. :)
A Nemzeti
Csokoládéval borított diónapot a csokoládé és a diófélék, például
földimogyoró, mandula, sárgabarack, kesudió és mogyoró kellemes
kombinációjának szenteljük, és ünnepli ezeket az ízletes finomságokat,
amelyeket minden korosztály élvez.
A
csokoládé Közép-Amerikából származik, ahol az aztékok állítólag
kakaónövényeket termesztettek, amiből csokoládét készítettek. Úgy
tartják, hogy az aztékok csokoládét ittak a rituálék részeként. Egyesek
azt is mondják, hogy gyógyszerek összetevője volt. A maják még a
csokoládét is az istenek italaként emlegették. Abban az időben a
csokoládét nem ették szilárd ételként, és nem is édes volt. Folyékony
formában fogyasztották és cukrozatlan volt, ami keserű ízt adott neki.
Később, az 1500-as évek elején Hernán Cortés, egy spanyol felfedező bemutatta a csokoládét Spanyolországban. Állítólag Cortés, amikor Közép-Amerikában járt, egy maja császár egy csésze kakaóval ajándékozta meg. Cortés ezután kakaómagot vetett szülővárosában, így a kakaóültetvény Spanyolországba előtérbe került. A spanyolok cukrot és mézet adtak hozzá, hogy legyőzzék a kakaó keserű ízét. Sok évvel később a csokoládé Európába utazott, és népszerű ital volt az uralkodók és az arisztokraták körében.
Azt
mondják (?), hogy a csokoládé és a mogyoró első keveréke az 1800-as
években jelent meg Északnyugat-Olaszországban. A pasztát „giandujának”
hívták. Ez jóval azelőtt történt, hogy még a tejcsokoládé is megjelent
volna. A tejcsokoládé 1876-ban született, amikor Daniel Peter svájci
csokoládégyáros szárított tejport adott a csokoládéhoz. Az 1900-as
években sok cég, például a Nestle, elkezdte tömegesen gyártani a
csokoládéval bevont dióféléket, és hamarosan minden korosztály kedvelt
falatjává vált.
Bár
a Nemzeti Csokoládéval borított diónap pontos eredete nem ismert, a
napot minden évben milliók ünneplik február 25-én, ezzel is elismerve a
csokoládé és a dió ízletes kombinációját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése