2023. február 25., szombat

Csokoládéval borított dió Nemzeti Nap

A csokoládéval borított dió, mandula, mogyoró nemzeti napja minden év február 25-én van. És talán nem is meglepő, hogy pont ezzel kezdődik a mai nap. :)

 
Tudtátok, hogy kb. 100 éve annak, hogy eladták az első csokoládéval bevont földimogyorót? 
A csokoládét nagyon sokan szeretjük, és hozzáadtak még egy diófélét, hogy még jobb legyen. Jobb egyáltalán? Nem tudom. Én régebben ettem úgy sima csokit, hogy mellé ettem a mazsolát és a mogyorót, és úgy lett mazsolás-mogyorós csoki. :)
 
A Nemzeti Csokoládéval borított diónapot a csokoládé és a diófélék, például földimogyoró, mandula, sárgabarack, kesudió és mogyoró kellemes kombinációjának szenteljük, és ünnepli ezeket az ízletes finomságokat, amelyeket minden korosztály élvez.
 

 
 
A csokoládé Közép-Amerikából származik, ahol az aztékok állítólag kakaónövényeket termesztettek, amiből csokoládét készítettek. Úgy tartják, hogy az aztékok csokoládét ittak a rituálék részeként. Egyesek azt is mondják, hogy gyógyszerek összetevője volt. A maják még a csokoládét is az istenek italaként emlegették. Abban az időben a csokoládét nem ették szilárd ételként, és nem is édes volt. Folyékony formában fogyasztották és cukrozatlan volt, ami keserű ízt adott neki. 
 

Később, az 1500-as évek elején Hernán Cortés, egy spanyol felfedező bemutatta a csokoládét Spanyolországban. Állítólag Cortés, amikor Közép-Amerikában járt, egy maja császár egy csésze kakaóval ajándékozta meg.  Cortés ezután kakaómagot vetett szülővárosában, így a kakaóültetvény Spanyolországba előtérbe került. A spanyolok cukrot és mézet adtak hozzá, hogy legyőzzék a kakaó keserű ízét. Sok évvel később a csokoládé Európába utazott, és népszerű ital volt az uralkodók és az arisztokraták körében.
 
 
Azt mondják (?), hogy a csokoládé és a mogyoró első keveréke az 1800-as években jelent meg Északnyugat-Olaszországban. A pasztát „giandujának” hívták. Ez jóval azelőtt történt, hogy még a tejcsokoládé is megjelent volna. A tejcsokoládé 1876-ban született, amikor Daniel Peter svájci csokoládégyáros szárított tejport adott a csokoládéhoz. Az 1900-as években sok cég, például a Nestle, elkezdte tömegesen gyártani a csokoládéval bevont dióféléket, és hamarosan minden korosztály kedvelt falatjává vált. 
 
Bár a Nemzeti Csokoládéval borított diónap pontos eredete nem ismert, a napot minden évben milliók ünneplik február 25-én, ezzel is elismerve a csokoládé és a dió ízletes kombinációját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése