2015. szeptember 14., hétfő

Házassági felelősség és a Férfi

Emlékeztek, hogy elkezdtem egy sorozatot, vagy legalábbis mondjuk azt, hogy sorozat itt és itt?
Arra gondoltam, hogy folytatom...

Persze mosolyogni szoktam az olyan reklámokon, mint a most a tévében menő Nasivin reklámon, amikor apuka, a férj látványosan szenved, mert beteg, és még a teát is a feleségének kell megfújnia? Alapvetően ilyenek a férfiak, mert látványosan tudnak szenvedni, amikor betegek, de én el is hiszem nekik, hogy ezt tragédiaként élik meg. Zabálnivaló, ahogy szenvednek, ahogy küzdenek az életben maradásért, és tényleg nem tudnak megfújni egy levest, vagy tényleg el kell menniük aludni, meg le kell vennie a terhet róluk. Ilyenkor mindenképp.
Mégis szeretjük őket.

Nem is kérdés, hogy Isten a férfit úgy alkotta meg, hogy alkatánál, fizikai-és lelki felépítésénél fogva nagyobb terhek, feladatok hordozójává váljon, különösen a családban.A Biblia szerint a bűneset következtében a férfiak ezzel  az erőtöbbletükkel hajlamosak visszaélni: azóta képességeiket már nemcsak a másik szolgálatára, hanem legyőzősére, uralkodásra használják. Pedig az asszony, vagyis a feleség szeretetigénye a bűneset után még inkább növekedett: "Epekedik a férje után." (I. Mózes 3,16)
Ami azt jelenti, hogy több szeretetre, megértésre, gondoskodásra, érzelmi biztonságra vágyik, melyet a férje immáron a megromlott természetével, még kevésbé tud betölteni. Mindezek ellenére Isten a férjekre bízta a család összetartásának, vezetésének, irányításának feladatát.
És nem a nőkre!


Nagyon szeretem Gaál Éva rajzait, amelyek nagyon jól kifejezik ezt:

Tudniillik nem így működik a férfi,
hanem így:
Hogy ő megy elől, ő vezeti a családod, ő a pásztor a családban, akinek a szavára hallgatnak a juhok.

Ez persze elég nehéz egy olyan társadalomban, ahol a nők vannak a középpontban, és ők tartanak kézben mindent (erről majd később), de az a baj, hogy kevés családban működik minden a helyén. Legtöbbször azért, mert apa sokat dolgozik, alig van itthon...
Ismerek olyan családot, ahol apának 3 munkahelye van, és alig jut ideje a gyerekére. A gyerek emiatt engedetlen, csúnyán beszél, még a szüleit is lehülyézi. Nincs anyuka mellett ott a segítség, hogy levegye róla a terhet. Szerintem az apának az a dolga, hogy határozott legyen és sok szeretetet biztosítson a családjának.

Nálunk is úgy van, hogy apa sajnos kevés időt van itthon, mert dolgozik és tanul is, de az biztos, hogy amikor van egy kis ideje, azt maximálisan velük tölti. Ez az ún. minőségi idő, ami nagyon fontos. És bár tényleg én vagyok a legtöbbet a gyerekekkel - ezért nekem van a legtöbb konfliktusom velük, a legtöbb vitám, és szigorúbb is vagyok velük -, apa maximálisan segít nekem, támogat engem. Megtanultuk, hogy ne engedjük a gyerekeknek kijátszani minket egymás ellen.

Az a cél, hogy kifejezzük egymásnak szavainkkal, tetteinkkel, tekintetünkkel a szeretet. Képesnek kell lennie egy férjnek arra, hogy néha felmosogasson a felesége helyett, esetleg megfőzzön valami egyszerűt, felporszívózzon stb. Nem hiszek abban, hogy a férfinek csak a "macsós" dolgok valók.


"A szeretet nem létezhet anélkül, hogy ne nyilvánuljon meg látható cselekedetekben, ahogyan a tűz sem tartható fenn tüzelőanyag nélkül." (E. G. White)

Érdemes elgondolkodni a következő kérdésekről:
- Van a családunknak vezetője, összetartója, anyagi fenntartója?
- Ki tölti be ezt a feladatot? Ha nem a férfi, akkor vajon miért nem?
- Mit jelent a gyakorlatban a családfői feladat betöltése és ellátása?
Hogyan segíthet a feleség a férjének abban, hogy ezt gyakorolni tudja?
- Milyen szélsőségektől kell óvakodnia kell a férjnek a házasságban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése