2015. szeptember 28., hétfő

Vegaságom nagy kérdései 1.

Amikor még húsevő voltam, sosem piszkáltak azzal, hogy "na, egyél már egy kis zöldséget, gyümölcsöt!", táplálkozz egészségesebben! figyelj arra, hogy mit viszel a szervezetedbe, mit iszol... pl. rendszeresen vizet... Mert mindezt megtettem. A kertünkből került ki a mindennapii étel az asztalunkra. Sokat ültem a zsenge borsók között és eszegettem csak úgy magában, vagy ültem fel a cseresznyefára, és jól bevacsoráztam belőle... Ősszel leszedtem egy kis szőlőt, vagy felszedtem a földből egy-két sárgarépát, megtöröltem és megettem. Sose piszkált senki, mert nem ettem szalonnát és zsíros kenyeret, azt nem szerettem.


1. Hogy pótolod a fehérjét?

Mindig mindenkit ez érdekli. De tényleg. Mintha annyira aggódnának értünk. A hogyan pótolod a húst? - kérdés a kedvencük, én meg nem értem, hogy miért kell pótolni? Ráadásul a fehérje nem a legfontosabb része az étkezésnek. De hogy mivel pótolom?
Ezekkel. Kivéve a marha és csirkehúst. Itt csak azt szerettem volna megmutatni, hogy a növényekben szimplán is több a fehérje, mint a húsokban. De mi emellett rengeteg hüvelyest eszünk (bab, borsó), emellett a csonthéjasok is tele vannak, nagy kedvenc a dió és a mogyoró, amit szintén rendszeresen fogyasztunk. Emellett eszünk szóját és tofut is ...
Szerintem sokkal fontosabb, hogy megfelelő kalcium, vas és rost legyen a szervezetben.
Ezért sütök rendszeresen is teljes kiőrlésű kenyeret.
Higgyétek el, hogy aki vega, az megtanulja, hogyan állítsa össze az étrendjét. Ha megfelelően étkezünk, nem kell aggódnunk, hogy lefogyunk, legyengülünk vagy elbutulunk.

A KEDVENCEIM :)

folyt. köv.

3 megjegyzés:

  1. Nálunk ez úgy volt annak idején, hogy én elkezdtem enni egy módon, a családnak meg főztem a régi elvek szerint. Ha volt kedvük becsatlakoztak, ha nem, hát nem. Évek alatt bizonyos ételeket csak a saját módszerem szerint, csak a saját alapanyagaimból készítek, ezeket szeretik, eszik, elfogadták. Amikor meg nem ettem húst, igyekeztem őket is bevonni a "húspótlékos" étkezésbe, de ha nem ízlett nekik, elfogadtam.

    Én a magam elvei mellett mindig kitartottam, de csak azért, mert nekem úgy volt jó, sosem érdekeltek az aktuális divatirányzatok sem: ha kipróbáltam valamit, és jó volt, akkor mondhatott bárki bármit, az én tapasztalatom számított, nem a hisztériakeltés.

    Szerintem te se hagyd magad befolyásolni: ez a te életed, ők a te gyerekeid, mindenki sepregessen csak először a maga háza táján, biztos azt is lehetne véleményezni. Meg lehet mindenkit nyugtatni, majd ha a gyerekek felnőve másképp gondolják, még a húst is megkóstolhatják, de talán addig is a nevelésüket azokra kéne bízni, akikre tartozik: a szüleikre, rátok...

    VálaszTörlés