2016. március 16., szerda

Szeretünk Paca!



Ne vegyetek nyuszit húsvétra!
Nem vagyok húsvét rajongó. De ezt ti, akik olvastok engem, ezt tudjátok. 
Mármint a húsvétnak azt a részét nem szeretem, amikor jön a nyúl meg a tojás..., meg rohanós időszak, szervezni az ételeket, és ilyenkor mindenki mindenféle különlegességet alkot a konyhájában... Én nem szoktam, mert nem vagyunk itthon :) 
 
A nyuszi egy nagyon cuki, kedves, szeretni való állat. Sose gondoltam, hogy egyszer lesz nyulam, de lett :)
Nagyon aranyos, olyan nagyon édes, jó érzés simogatni és a bundáját dörgölni. 
És bár állandóan rágcsál, nem rágcsáló :) Nem is tudom mennyi ideig él, kb. 6-10 év között van. Nem is igazán tudom, hogy a mi Pacánk hány éves, de már elég idős korban van. 
Nagyon megszerettem őt. Sokszor kimegyek és megsimogatom őt csak úgy. Mert olyan cuki. 

Amikor egy barátnőm ismerőse keresett olyan valakit, akinél elszállásolhatná Pacát, mert ő bérházban lakott, és a nyuszi kint lakott az erkélyen, de azért van neki szaga, meg néha zajos is, meg volt egy kutyája is... szóval szerette volna, ha jó helyre kerül. Olyan helyre semmiképpen, ahol megeszik. 
Mi biztosítottuk erről Őt, hogy egy Vega családhoz kerül, így ez a veszély nem fenyeget. Hiszen a tyúkjainknak is megígértük, hogy nem esszük meg őket. :) És nálunk az "ígéret szép szó". :)

Nagyon szeretjük Pacát, már annyira a családhoz tartozik. Nagyon cuki, ahogy várja a répáját, a krumplihéjat, a tápját, de nagy rajongója a banánnak is. Sokáig nem vettünk banánt, mert nem ette meg senki. Nimród néha, mert őneki az egyetlen gyümölcs, amit elfogyaszt, de sokszor itt maradt ránk. Ezért jó, hogy Paca bírja a banánt. Nagyon cuki és nagy lelkesedéssel fogyasztja. Már kedvenc anyósom is gyűjti neki a krumplihéjat! 
Úgyhogy: SZERETÜNK PACA!


 
Nem szeretem viszont, hogy csak a közelgő húsvét ünnep kapcsán úgy gondoltam, hogy szóvá teszem, hogy csak addig népszerű, amíg tart az ún. ünnep. Kb. két hétig, aztán megy rosszabb esetben a fazékba, vagy az utcára, esetleg - jobb esetben - valamelyik állatkertbe. De ott is sokszor valamelyik állatnak lesz az ebédje :(
Szerintem a nyúl is olyan, mint minden más állat, mármint a macska vagy kutya. Én mondjuk annak sem vagyok híve, hogy valaki a házában, a lakásában tart, mert szerintem az ilyen állatoknak kint a helyük. 
A nyúl nagyon aranyos, és nemcsak plüss állatként. El szoktam nézegetni, ahogy komótosan eszik, ahogy aranyosan szunyókál, ahogy topog a lábával, mert kanos :) és még sorolhatnám. Azt nem tudom, hogy milyen egy házban, lakásban, szobában élő nyuszi, mert nem hoznám be. A macskám sem jön be, pedig annak néha örülnénk, de rosszul van attól, ha behozom egy kicsit simizni. Kb. 2 másodpercet bír, aztán kiszalad.
 
Én tudom, hogy minden gyerek nyuszit szeretne. Kb. 5 éve hallgattuk Zsófitól, hogy szeretne egy nyulat. De mi nem akartuk. Mert nem úgy van az, hogy a gyerek kitalál valamit, és a szülő kiszolgálja, azonnal ugrik és még sorolhatnám. Hanem úgy, hogy egy szülő meg kell, hogy tanítsa a gyermekét arra, hogy mindenért felelősséget kell vállalni.

Eltelt néhány év, amikor lett nyulunk. Kb. 2 éve van nálunk Paca, és a gyerekek dolga (bizonyos fokig) a nyúl rendezése. Nemcsak a simogatás.
Kata még csak simogatja, és nyitva hagyja az ajtaját, ami miatt mindig mindenki ugrik.


De már Zsófia teljes más kategória. Ő már takarítja Pacát. Van valahol egy ilyen kép is, ti. hogy a Zsófia lapátolja a nyúl alól a kakit, de nem találtam, bocsi :)
Meg kell mondanom, azt hittem, hogy dünnyögni fog miatta, de annak idején ebben állapodtunk meg, hogy akkor lesz nyúl, ha rendezni fogják. De nagyon ügyes. 
Ezért szerintem fontos, hogy a gyerekekkel is tudatosítsuk, hogy nem játék a nyúl a szónak abban az értelmében, hogy csak 2-3 hétig van, amíg cuki, utána megunjuk.


1 megjegyzés:

  1. Nálunk húsvéti nyúl eddig csak csokiból volt és ezután is csak abból lesz..
    Ha dögönyözni akarnak állatot, itt vannak a hörcsögök és a cica.MIndegyik örül ha foglalkoznak vele :)

    VálaszTörlés