2016. május 31., kedd

A vegetáriánus étrend

Már ha diétának lehet mondani...

Ami biztos, hogy a vegetarianizmus nem betegség, hanem egy állapot. Egy tudatos döntés az életünkben. 
Engem, amikor eldöntöttem és elhatároztam, hogy ezt az utat követem, kinevetett a családom, és azt mondták, hogy "ó, majd elmúlik, mint minden más buta dolog az életemben". Nem vették komolyan és nem is veszik a mai napig is. Úgy gondolják, hogy ez mekkora butaság, és nem normális dolog. 
Mondjuk, ha őszinte akarok lenni, nem igazán érdekel. Volt idő, hogy igen, de ma már nem.
Nos, a "majd elmúlik" hangulat óta eltelt több, mint 20 év. És még mindig vega vagyok, jól érzem magam a bőrömben, és aki rám néz, azaz ránk, nem mondja meg. Anyukám egyik barátnője mondta, hogy nem látszik meg rajtunk, hogy vega a család, mert mind én, mind férj szép szálak vagyunk :)
Persze, senki sem mondta, hogy aki vega, annak csontsoványnak kell lennie. 
Az az igazság, hogy nagyon jókat eszünk... (De én még mindig kicsit csak elméletet hozok.) 

Néhány érdekes dolog:
  • Kb. 12 millió amerikai vallja magát vegetáriánusnak. Magyarországon is egyre elterjedtebb, de nem tudok pontos adatot mondani. Nem is igazán lényeges, mert szerintem nem ez számít. Csak azt tudom, hogy egyre több bizonyíték mutatja, hogy az emberek áttérnek az egészséges életmódra, és lassan a növényi alapú étrendhez. Mondjuk az utóbbi időben megjelent, húsokról és húskészítményekről megjelent cikkek, riportok kell, hogy gondolkoztassák kicsit az embereket.
  • Mivel a vegetáriánizmusnak több fajtája van, ez mást jelenthet.
    • Szemivegetarianizmus: Ők fogyasztanak állati eredetű dolgokat, pl. baromfihúst és halat. (Meg kell mondjam, hogy számomra ez nem VEGETÁRIÁNUS KATEGÓRIA, inkább amolyan feltűnési viszketegség-szerű, hogy kicsit más akarok lenni, mint az átlag, de ők nem VEGÁK!)
    • Ovo-lakto vegetarianizmus:A növényi élelmiszerek mellett tojást, illetve tejet és abból készült tejtermékeket is fogyasztanak. (A mi családunk ez a kategória.)
    • Vegán: ők azok, akik tisztán növényi ételeket fogyasztanak, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőznek a táplálkozásából. (Nekem ez a célom, de a családomban ezt még nehéz megvalósítani.)
    • Nyers vegetarianizmus: A nyers vegetarianizmus hívei a vegetáriánus ételeket 75 - 100 %-ban nyersen fogyasztják.
De nem azt jelenti vegának lenni, hogy mit nem szabad enni, mert sokan így gondolják. Neked ezt sem szabad, meg azt sem. Nem így van. Azért vagyok vega, mert próbálok egészségesen élni, hogy ne betegedjek meg sem én, sem a családom. Lehet enni burgonyachipset és kólát inni, de ha tudom, hogy nem a javamat és az egészségemet szolgálja, akkor miért tegyem? - Régebben rengeteg ilyenen éltem, tönkre is mentek a fogaim!


  • Nos, vegának lenni, van-e előnye? Azt gondolom, hogy igen. Kisebb a kockázata a szívbetegségeknek, alacsonyabb a kockázata a rák egyes fajtáinak, rendbe teszi a vérnyomást is, és ami a lényeg, hogy több energiát és erőt ad. (Ez nem jelenti azt, hogy egy vega nem betegszik meg, és nem kap el dolgokat, csak kisebb az esélye.) 
  • Arra is van bizonyíték, hogy a 2. típusú diabétesz alacsonyabb azoknál, akik úgy döntenek, hogy kerülik a húst. Mivel a vegetáriánusok nem fogyasztanak rengeteg fehérjét (ami a húsban van), és a sok kálcium nem tud kiválasztódni annyira, így a csontritkulás kialakulásának kockázata is kisebb.  
  • Sokan azért aggódnak, hogy biztosan hiánybetegek a vegák, de azt gondolom, ha jól megtervezett a vegetáriánus étel és táplálkozás, akkor nincs gond! 
  • Ez persze nem jelenti azt, hogy ne együnk vitaminokat, ásványi anyagokat. Mi is eszünk, főleg télen :) 
  • Ellentétben azzal, akik úgy vélik, hogy a vegák étele csak a saláta, a répa és a zab, az nagyon téved. Ha jól van elkészítve, ízletesebb, mint várnánk. Remélem, hogy a receptek is ezt fogják majd bizonyítani.
  • Az a bizonyos fehérje... amit mindig, mindenki emleget... Nos, megtalálható a dióban, az összes csonthéjasban, hüvelyesekben, szója termékekben, és ha úgy döntünk a tojásban is. Vas van a kenyérben és a gabonafélékben, a szárított gyümölcsökben. A kálcium is megtalálható sok növényben, pl. brokkoli (kedvencem), kelkáposzta és még sorolhatnám...
Egy másik aggodalom az étrend tervezés, de erről majd kicsit később...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése