2025. május 17., szombat

Dió Nap – május 17.

Dió Nap – május 17.
Lehet, hogy nem olyan népszerű, mint a mandula vagy a földimogyoró, de tiszteljük meg a diót: nagyszerű a szívnek, az agynak és a csontoknak; bármilyen ételbe beleteheted.

A Dió Marketing Board az 1950-es években hozta létre a Nemzeti Dió Napot, és azóta is május 17-én ünnepeljük.
 
A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió.
 
A diófafélék, különösen a fekete dió jelentős része (levelei, gyökerei, termése) nagy mennyiségű juglont tartalmaz, ami számos növényre növekedést gátló hatással van, illetve bizonyos növények és rovarok esetében mérgező hatású, de barnító tulajdonsága miatt használják festékanyagokban is.
A dió világszerte egy nagyon elterjedt és fontos növény, amelyet számos országban termesztenek. 2021-ben a diót több mint 50 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 4,6 millió tonnát.
 
A papírhéjú milotai diófajtát a 19. században az angol tőzsdén is jegyezték. Dr. Szentiványi Péter nemesítő szelektálta az M10-es fajtajelű dió fáját. Ez a fajta 1963 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben. Szeptember végén érő gömb alakú diónak héja sima, átlagos átmérője 35 mm, színe sárgásbarna, a bél pedig világossárga színű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése