Nemzeti Macaroon Nap – május 31.
Macaron vagy Macaroon? Nos, május 31. mindenképpen Nemzeti Macaroon Nap, és ez minden bizonnyal amerikai ünnep, mivel a macaroon kétségtelenül egy amerikai süti! A félreértés azonban természetes. A macaron és a macaroon eredete megegyezik, és sok összetevőjük átfedésben van. Mindkettőben jelentős mennyiségű cukrot használnak ezeknek a finom édességeknek az elkészítéséhez. Mindkettőben tojásfehérjét használnak a sütik megkelesztéséhez és könnyű állag eléréséhez. A francia macaron (amely valójában Olaszországból származik) azonban mandulalisztet használ az alapjához, míg az amerikai macaroon kókuszreszeléket ad a nagyszerű hatás eléréséhez.
Esther Levy asszonynak köszönhetjük a nagyszerű macaroon népszerűsítését. 1871-ben Mrs. Levy kiadta az „Első zsidó-amerikai szakácskönyvet”. Eredetileg ezt a receptet a „süteményekről” szóló fejezetben publikálta, mivel nem volt külön fejezet a sütikről. Ez azonban érthető – mivel a macaroon állaga nem túl sütiszerű. Puha és kissé rágós, inkább tortára, mint sütire hasonlít. A falatnyi adag azonban mindenképpen sütiszerű.
A macaronok megérdemlik az ünneplést és az elismerést saját jellegzetességeikért. A kókuszdiót akkor helyettesítették a mandulaliszttel, amikor az első Floridában ültetett kókuszpálmák elkezdtek gyümölcsöt hozni. Így a macaronok nemcsak finom kis finomságok, hanem a locavore mozgalom korai megnyilvánulásai is voltak, amikor az otthonhoz közel termesztett termékeket fogyasztották.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése