Nemzeti Ambrosia Nap – December 12.
A Nemzeti Ambrosia Napot minden évben december 12-én ünneplik. A nap egy görög mitológiai ételt, az „ambrosiát” ünnepli, amelyet az „istenek eledeleként” is ismertek. A görögök úgy hitték, hogy aki elfogyasztja az ambróziát, halhatatlanná válik. Manapság az ambróziát általában desszertként vagy köretként szolgálják fel. Az ambrosia egy krémes gyümölcssaláta, amelyet bármilyen gyümölccsel elkészíthetünk. Bár az ambrosia ritkán szerepel bárkiAz ambrosia receptje az 1800-as évek végi szakácskönyvekre vezethető vissza. Ez volt az az időszak is, amikor a citrusfélék mindenki számára könnyen elérhetőek voltak. A recept nagyon egyszerű volt. Narancsszeletekből és kókuszreszelékből, cukorral bevonva készítették. Üvegtálban tálalták. Amerikában az ambrosia eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor nagyon népszerű volt a dél-amerikaiak körében. Az étel azonban csak 1932-ben jelent meg nyomtatott receptekben.
Újabban az ambróziát ananászból, narancsból vagy mandarinból készítik, és cukorral és kókuszreszelékkel vonják be. Vannak, akik pillecukrot és zselés babot is adnak hozzá, hogy még pikánsabb legyen. Az is gyakori, hogy pekándiót és más dióféléket találnak az ambróziában. A krémes állagot joghurttal, tejföllel és tejszínhabbal érik el. A salátát ezután néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe teszik, hogy tökéletes állagot kapjon. A hagyományos ambróziát azonban frissen vágott gyümölcsökből készítik, és azonnal tálalják. Néhány déli hagyományos recept banánt, cseresznyét, mazsolát, dióféléket és grépfrútot is tartalmazhat. Bár az ambrózia egy egyszerű étel, tejszínhabbal sűrű, ami zavart kelt abban, hogy desszertként vagy köretként kell-e tálalni. Tele van C-vitaminnal, és a recept bármilyen ízléshez igazítható.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése