Nemzeti Pfeffernusse Nap – December 23.
A Pfeffernusse Nemzeti Napját minden évben december 23-án ünneplik. A nap a Pfeffernuss (többes számban: Pfeffernusse) nevű finom süteménynek van szentelve. Úgy tartják, hogy ez a fűszeres finomság Németországból származik, de Dániában és Hollandiában is nagyon népszerű. Ez egy ünnepi csemege, amely a karácsonyi ünnepségek, például Szent Miklós-nap és a karácsony szerves részét képezi. A Pfeffernusse Nemzeti Napján elkészíthetjük sajátA Pfeffernusse, más néven „pepernoten” vagy borsdió, Közép-Európából származik. Úgy tartják, hogy egy Johann Fleischmann nevű offenbachi cukrász alkotta meg a receptet 1753-ban. Azóta a sütemény nagyon népszerűvé vált, és számos ember érdeklődését felkeltette, köztük olyan hírességekét is, mint Felix Mendelssohn.
Németország, Dánia és Hollandia a legismertebb országok erről a finomságról. Észak-Amerikában a mennoniták is nagyon kedvelik a pfeffernusset. Manapság a recept széles körben elérhető, és a sütit világszerte fogyasztják. A pfeffernusset azonban hagyományosan az ünnepi időszakra, december környékére tartják fenn. Ez összhangban van eredetének hagyományával, mivel a sütit Szent Miklós napjához és a karácsonyhoz kötik.
A hagyományos recept szerecsendióból, fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből, fekete borsból, szerecsendió-virágból, ánizsból, cukorból, vajból, tojásból és lisztből áll. A népszerű dióféléket, például a diót és a mandulát is használják az ízesítéshez. A keverékre kelesztőszert tesznek, összegyúrják, majd megsütik. Általában keményen jönnek ki a sütőből, de néhány nap múlva megpuhulnak. Ráadásul aprók, és néha dió alakúak, valószínűleg ezért hívják őket borsdiónak. Manapság a pékek módosítják ezt a receptet, hogy néhány új hozzávalót adjanak hozzá, vagy elhagyjanak néhány meglévőt. Bár általában fűszeres ízűek, könnyen beállítható a kívánt fűszermennyiség. A Nemzeti Pfeffernusse Napon házi készítésű borsdiót kínálnak a családnak és a vendégeknek.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése