Kanada nemzeti juharszirup napja – December 17.
A kanadai juharszirup napját december 17-én ünneplik, és a juharszirup elkészítésére és felhasználására emlékeztet. Ezt a természetes összetevőt több mint 600 évvel ezelőtt állították elő, és azóta is különféle okokból fogyasztják. A szirupot a juharfa nedvéből készítik. Gyakran használják ízesítőként reggeli ételekben.
Sok történet kering a juharszirup eredetéről. Az egyik szerint egy észak-amerikai indián törzsfőnök felesége véletlenül juharlevet tálalt férjének víz helyett. Egy másik legenda szerint egy nő juharfáról csöpögő nedvet talált, és szándékosan azzal sütött meg egy darab húst a férjének.
Azonban az első ismert írásos feljegyzések, amelyek juharszirupot említenek, 1557-ből származnak, amikor Észak-Amerikában említik a juharcukroztatást. Az 1700-as években faragott rönkök gyűjtötték össze a juharfáról lecsepegő nedvet. Az 1800-as évekre ezeket a rönköket favödrök váltották fel, ami megkönnyítette a folyamatot. Az amerikai polgárháború alatt az emberek fémvödröket is elkezdtek használni, mivel azok kényelmesebbek voltak a juharszirup forralásához.
A fejlett extrakciós technológiának köszönhetően számos iparág jelent meg, amelyek juharszirupot fejlesztettek ki. Az 1950-es évekre a fa és fém tartályokat műanyag tartályok váltották fel. A huszonegyedik század vákuumrendszerei többszörösére növelték a juharszirup termelését. A bőséges juharfáknak köszönhetően Kanada gyorsan megkezdte a juharszirup termelését, és hamarosan a világ legnagyobb juharszirup-exportőrévé vált.
A kanadai juharszirupnak különböző fokozatai voltak; extra világos, világos, közepes és borostyánsötét. A Kanadai Juharszirup Napját ennek az ízletes szirupnak az emlékére hozták létre. Kanadában számos juharsziruphoz kapcsolódó fesztivált rendeznek. A Sugarbush, az Elmira, a Buckhorn Maplefest és a Powassen népszerű ünnepi juharszirup-készítési szokások Kanadában. A Kanadai Juharszirup Napját ennek az ízletes szirupnak az emlékére hozták létre.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése