2025. december 24., szerda

Nemzeti Tojáslikőr Napja – December 24.

Nemzeti Tojáslikőr Napja – December 24.
 
A szenteste még jobb lett a december 24-i Nemzeti Tojáslikőr Nappal. Tudod, az az ital, ami csak az ünnepi időszakban kapható az üzletekben. A tejből, cukorból, fűszerekből, tejszínből és tojásból készült édes ital, a tojáslikőr, amelyet a családok évszázadok óta élveznek karácsony előtti napon. Azok számára, akik ünnepibb hangulatra vágynak, az alkohol opcionális.
 
A tojáslikőr, más néven tojástejpuncs, ha alkoholos italként készítik, egy gazdag és krémes tejital, amelyet alapvetően tejszín, tej, cukor és felvert tojások összekeverésével készítenek, hogy habos állagot kapjanak. Az alkohol opcionális, és elkészítése után az italt hidegen szolgálják fel.
 
Ennek az édes karácsonyi italnak az eredete, valamint a hozzá felhasznált fő összetevők sok vitát váltottak ki. Az Oxford English Dictionary szerint a „nog” szót egy Kelet-Angliában, Angliában főzött erős sörfajtára használták. Mások szerint a tojáslikőrt a középkori Európában fejlesztették ki italként, forró tej felhasználásával.
 
A kifejezés először a „New-Jersey Journal” 1788. március 26-i számában jelent meg, egy pohár tojáslikőrt élvező férfira utalva. Ismét nincs egyetértés abban, hogy honnan kapta a tojáslikőr a nevét. Az egyik elmélet szerint az italt először „grog”-nak nevezték, amely végül „eggnog”-gá fejlődött. Más források szerint a „nog” szót az óangol szókincsben erős sörre használták. Tehát lényegében ez azt jelenti, hogy az „egg” és a „nog” minden olyan italra utal, amely tojást és alkoholt tartalmaz.
A tojáslikőr feltehetően a britek által egykor népszerű ital, a posset egyfajta leágazásából is származott. Aludttej és bor keverékéből készült, és gyakran használták gyógyászati ​​célokra. Később, a 16. században tejszínt és citrusos alapot adtak az összetevőkhöz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése