Nemzeti Tojáslikőr Napja – December 24.
A szenteste még jobb lett a december 24-i Nemzeti Tojáslikőr Nappal. Tudod, az az ital, ami csak az ünnepi időszakban kapható az üzletekben. A tejből, cukorból, fűszerekből, tejszínből és tojásból készült édes ital, a tojáslikőr, amelyet a családok évszázadok óta élveznek karácsony előtti napon. Azok számára, akik ünnepibb hangulatra vágynak, az alkohol opcionális.
Ennek az édes karácsonyi italnak az eredete, valamint a hozzá felhasznált fő összetevők sok vitát váltottak ki. Az Oxford English Dictionary szerint a „nog” szót egy Kelet-Angliában, Angliában főzött erős sörfajtára használták. Mások szerint a tojáslikőrt a középkori Európában fejlesztették ki italként, forró tej felhasználásával.
A kifejezés először a „New-Jersey Journal” 1788. március 26-i számában jelent meg, egy pohár tojáslikőrt élvező férfira utalva. Ismét nincs egyetértés abban, hogy honnan kapta a tojáslikőr a nevét. Az egyik elmélet szerint az italt először „grog”-nak nevezték, amely végül „eggnog”-gá fejlődött. Más források szerint a „nog” szót az óangol szókincsben erős sörre használták. Tehát lényegében ez azt jelenti, hogy az „egg” és a „nog” minden olyan italra utal, amely tojást és alkoholt tartalmaz.
A tojáslikőr feltehetően a britek által egykor népszerű ital, a posset egyfajta leágazásából is származott. Aludttej és bor keverékéből készült, és gyakran használták gyógyászati célokra. Később, a 16. században tejszínt és citrusos alapot adtak az összetevőkhöz.
.png)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése