2016. június 12., vasárnap

Még mindig sokakat érdekel,...

...hogy miért lettem vegetáriánus, miért nem volt jó nekem sohasem, hogy azt egyem, amit a szüleim és mindenki más. 
Azt ettem. Nagyon sokáig. 
De aztán úgy alakult az életem, hogy át kellett gondolnom bizonyos dolgokat, és ezt a döntést hoztam.
Emlékszem, még egyedül éltem, és a családom és mindenki azt gondolta, hogy hóbortos vagyok, majd elmúlik, kinövöm és ez is csak egy amolyan mánia a sok közül. :)
Gondolhatták ezt, mert az emberek többsége nehezen dönt, vagy vált, én sem gondoltam sohasem, hogy így fogok dönteni.
Jól emlékszem pl. arra az alkalomra, amikor elmentem egy adventista előadásra Jézus életéről. Nagyon jó volt a sorozat, de minden alkalommal beszéltek az egészséges életmódról, hogy hogyan kell táplálkozni, mire kell figyelni, és ez akkor engem cseppet sem érdekelt. Néhány előadás után meghívtak egy amolyan szeretetvendégségre, ahol mindenféle vega ételeket mutattak be. 
Hát... eléggé nehezen álltam kötélnek, és mondtam is nekik, "Én aztán nem leszek vegetáriánus! Hús nélkül, nem élet az élet!" Nem szóltak egy szót sem, nem kezdtek el rábeszélni, megmagyarázni, csak kérték, hogy kóstoljam meg. Megettem, kedves és udvarias voltam, de ennyi :)

Eltelt néhány év, aztán a Biblia olvasgatása közben felismertem néhány új dolgot az életemben, pl. a vegasággal kapcsolatban. Meg aztán a sok betegeskedésem és gyengélkedésem okait is próbáltam megtalálni. Ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom. 
Ennek immáron 23 éve...

Aztán jött a neheze...
A családom nem értette, megijedt, és nem is tudtak mit adni nekem. Maradt a klasszikus rántott karfiol, krumplipüré és hasonló, egyszerű étel. Még most is így van, mert anyukám nem képezi magát ebben, ellentétben az anyósommal, aki nagyon profi :) Ám mindig azt hajtogatták, hogy "Ha majd házastársad lesz, és ő majd nem lesz vega, mit fogsz csinálni? Adni kell neki húst, akkor hogy fogod megfőzni?" 
Ó, én már tudtam a választ: "Ha Isten útja ez velem, akkor vega férjet ad." :)
Mire ők: "Így is olyan válogatós vagy! :) :) Nincs olyan férfi, aki neked megfelelne. Hívő is legyen, meg vega is! Nem fog ez működni!
Nos, tény ami tény... vártam néhány évet, de LETT! Hívő is, meg Vega is! :)
Aztán azt mondták: "Ó, fizikai munkát végez! Ha nem adsz neki húst, nem fog bírni dolgozni!" :)
Most nézzetek rá / ránk! Olyan, mint aki éhezik? Olyan, mint akinek lógnak és zörögnek a csontjai????
Már csak mosolygunk. A legutóbbi mondat az volt, amit anyukám egyik barátnője mondott: "Nem is látszik, hogy a lányodék vegák, mert jó húsban vannak." - hát, ez kedves...
Pedig a vegaság titka nem nagy dolog.
  • Sok vizet iszunk.
  • Zöldségeket és gyümölcsöket eszünk - finom ételek formájában. (Lásd itt.)
  • Mozgunk - sétálunk, kirándulunk, sportolunk, biciklizünk stb.Kint vagyunk a szabadban, amikor csak lehet.
  • Pihenünk és alszunk.
  • 1 napot pihenünk. Szombaton, az Úr napján a gyülekezetben vagyunk, ilyenkor feltöltődünk és regenerálódunk a következő hétre. (Fontos tudni: Nem minden vega adventista, és nem minden adventista vega.)
Ha a család nem tud mit kezdeni az egésszel, akkor az a dolgom, hogy megmutatom, hogy lehet másképpen is élni. Ezért szoktam mindenféle finomságot készíteni, hogy lássák jó dolgokat eszik egy húsnélküli ember is :)
2) Nagyon fontos, hogy kísérletezzünk. Annak idején, amikor elmentem arra a szeretetvendégségre, nem gondoltam, hogy néhány évvel később én is ezt fogom képviselni. Nem ment ez persze rögtön, hiszen én is az a típusú ember voltam, aki nehezen változtat a megszokotton. Megszokott ízek ugye... de fel kell fedeznünk a természetben lévő hatalmas élményeket, ízeket...
Lassan változnak az ember szokásai is. Emlékszem, hogy mennyire nem szerettem a sóskát és a paradicsomos káposztát. Amióta Férjjel együtt vagyunk, a kedvenceim lettek. Részesei lettek az életünknek, és hála az Úrnak a gyerekeink is szeretik.

3) A gyerekekkel nagyon nehéz. Próbálja minél hamarabb mindenféle egészséges étellel etetni egy anya a gyermekét, de nem mindig működik. Mondjuk én nem vagyok híve annak, hogy rá kell erőltetni a gyerekre mindent, nem dönthet és nem mondhatja azt, hogy nem kéri. MI sem szeretünk mindent. De kóstolni kell. Ezt mondjuk vicces így leírni, mert a Csajokkal nem is volt gondom ez ügyben, kivéve Kisfiamat, akivel már kiskora óta nem lehet megkóstoltatni semmit, ha valamit a fejébe vesz...De ő nagyon tudatos. Nem eszik ugyan gyümölcsöt, de nagyon figyel arra, hogy amit fogyaszt a zöldségekből, az egészséges legyen. :)

4) Amikor az ember elhatározza, hogy vega lesz, akkor azt is el kell dönteni, hogy másképpen fog főzni. Mások lesznek az ízek - egy picikét -, és lehet, hogy az elején hiányozni fog néhány dolog. De aztán ahogy telik az idő, rájön, hogy tud úgy főzni, ami visszahozza a régi ízeket. Én azt mondom, sokat kell gyakorolni, próbálgatni, nem feladni. Meg kell találni a megfelelő boltokat, ismeretségeket és a jó recepteket :) Szeretek főzni, de legtöbbször csak szinten tartás végett. 
Remélem, hogy egyszer lesz időm arra is, hogy új recepteket próbáljak ki, és a gyerekeim azt is megszeretik.


Ami tény, hogy szeretek vega lenni, és még élvezem is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése