2025. október 28., kedd

Nemzeti Csokoládé Nap – Október 28.

Nemzeti Csokoládé Nap – Október 28.

A minden évben október 28-án ünnepelt Nemzeti Csokoládé Nap nem más, mint különleges tisztelgés az emberiség legnagyobb kulináris találmánya előtt. (Bocsánat, pizza.) A csokoládé még a legluxusabb desszerteket is feldobhatja. Másrészt viszont egy egyszerű csokoládéból is megkaphatod az ízélményt. Tipp: Próbálj ki „magas kakaótartalmú” és alacsony hozzáadott cukortartalmú csokoládét.

A csokoládé története 2500 évre nyúlik vissza. Az aztékok annyira szerették az újonnan felfedezett folyékony csokoládét, hogy hittek abban, hogy Quetzalcoatl, a bölcsesség istene szó szerint nekik adományozta. A kakaómagok egyfajta fizetőeszközként szolgáltak. És ez még a „keserű” csokoládé idejében volt – mielőtt cukrot adtak volna hozzá! Amint a csokoládé édessé vált – a 16. századi Európában –, a tömegek felfigyeltek rá, és a csokoládét igazi szuperélelmiszerré tették.
 
Tudtad, hogy a csokoládé erjesztett étel? Így van, miután a kakaóhüvelyeket leszedték, megtisztították a gyümölcs szálas fehér részétől és megszárították, a kakaóbabokat erjesztik. A papírszerű héjat eltávolítják, és a kakaóbabbabokat előveszik. A csokoládékészítők ezután kakaómasszává őrlik, szétválasztják kakaóporra és kakaóvajra, majd tejjel és cukorral, vagy fehér csokoládé esetében csak a csokoládévajjal, tejjel és cukorral keverik össze.
 
Manapság az étcsokoládé felé haladunk, mivel sokkal kevesebb cukrot tartalmaz. Ghána, Ecuador és Elefántcsontpart, amelyek mind az Egyenlítő közelében találhatók, ideális éghajlattal rendelkeznek a kakaófák számára, és a világ legjobb csokoládéinak egy részét termelik. A legjobb, ha ezekből a régiókból származó étcsokoládét keresel.
 
De van egy árnyoldala is. A gyermekmunka komoly problémává vált. Amikor „fair trade” csokoládét vásárolsz, hozzájárulsz a kakaótermesztés fenntarthatóbbá tételéhez. Tartsd ezt szem előtt, és válaszd bölcsen a csokoládédat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése